Přeskočit na obsah

Smlouvy jsou veřejné. Co dál?

Jde totiž jen o základní smlouvu a v několika případech spíš obecné dodatky, ze kterých nic konkrétního (kromě celkové výše měsíční zálohy) zjistit nelze.

VZP postupně zveřejňuje na webu tisíce textů, ale to podstatné -  například vyúčtování či data o produkci tam zatím chybí. Samotný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček prohlásil, že chce, aby bylo veřejnou informací, za jaké výkony je placená jaká úhrada. Podle řady odborníků to ale ze současných dat ve většině případů není možné zjistit. Jak tento fakt vysvětluje ministr zdravotnictví, čtěte v článku: MZ: zveřejňování smluv je velký průlom.

Která data jsou nejdůležitější?

Ukazuje se, že je velmi nesnadné přesně definovat, jaké konkrétní informace by ukázaly na nestandardní vztahy mezi pojišťovnou a zdravotnickým zařízením. Odborníci totiž upozorňují, že systém úhrad zdravotní péče je příliš složitý na jednoduché porovnávání jednotlivých nemocnic. Podle nich by užitečnou informací mohlo být například vyúčtování zdravotnického zařízení v přepočtu na některé porovnatelné hodnoty (například unicitní pojištěnec, lůžkoden) nebo základní data o produkci (casemix, body, ZUM-ZULP). Názory odborníků čtěte ZDE.

Tato data však Všeobecná zdravotní pojišťovna zatím na webu zveřejňovat nehodlá. Dodá vybrané informace na vyžádání?

Redakce Medical Tribune zjišťovala, zda je pojišťovna ochotná tyto klíčové údaje u konkrétních zařízení poskytnout. Zajímavé informace by mohly vyplynout například ze vztahů nemocnic, spadající do majetku firmy Agel a zařízení, o která se MT v minulosti zajímala (Klinika Surgal, laboratoře Spadia, Beskydské rehabilitační centrum). Pojišťovna až dosud tyto informace opakovaně odmítala poskytnout. Došlo k nějaké změně poté, co politici prohlásili, že finanční toky budou nyní transparentnější? Tiskové oddělení redakci na dotaz sdělilo, ať aby požadavek právnímu odboru VZP se žádostí podle zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Redakce tak učiní a o výsledku bude na stránkách MT informovat.

Zaměstnanecké pojišťovny – jiná pravidla než VZP?

Vztahy se zdravotnickými zařízeními by měly odkrýt také ostatní zdravotní pojišťovny, které dosud tvrdily, že informace vyplývající ze smluvních vztahů jsou předmětem obchodního tajemství.  Na dotaz redakce Medical Tribune odpověděly celkem dvě zaměstnanecké pojišťovny. „OZP zveřejní smlouvy včetně úhradových dodatků na svém webu během měsíce května,“ uvedl mluvčí OZP Mario Böhme.

Odpověď zaslala také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: „Česká průmyslová zdravotní pojišťovna má zájem a bude zveřejňovat smlouvy s těmi poskytovali zdravotních služeb, kteří vyjádří se zveřejněním souhlas. ČPZP písemně požádala nemocnice o souhlas se zveřejněním smlouvy a cenového dodatku na rok 2014. Bez souhlasu smluvního partnera ČPZP žádnou bilaterálně uzavřenou smlouvu nezveřejní, tudíž ani obava koalice soukromých lékařů z jednostranného aktu zveřejnění smluv není v případě smluvních vztahů mezi ČPZP a jednotlivými PZS na místě,“ sdělila mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Je tedy otázkou, která zdravotnická zařízení nakonec souhlas se zveřejněním nedají.

Nemocnic, které zaměstnaneckým pojišťovnám souhlas neposkytnou, se budou novináři ptát, proč daly souhlas se zveřejněním smluv s VZP, a nikoliv se zaměstnaneckou pojišťovnou.

Pokud by zaměstnanecké pojišťovny potřebná data zveřejnily, mohla by vyjít najevo skutečně zajímavá čísla. Bylo by pak možné například porovnat tempo nárůstu úhrad od pojišťovny ČSZP nemocnicím patřícím Agelu v porovnání s ostatními nemocnicemi.

Iva Bezděková, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…