Přeskočit na obsah

Efektivní léčba diabetu? Podle nové studie jen dvě jídla denně

Šest menších porcí jídla denně, jak se doteď diabetikům doporučovalo, nebo jen dvě? Tuto otázku si položili lékaři a vědci z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Více než půl roku zkoumali, co je pro obézní pacienty a nemocné trpící diabetem výhodnější. Přišli s převratným zjištěním - prokázali, že velká snídaně a oběd mohou být pro diabetiky 2. typu prospěšnější než šest menších jídel během dne. Zpráva byla publikována ve světově uznávaných médiích a to nejen zdravotnického zaměření (BBC, New Yourk Times, atd.).

V Institutu klinické a experimentální medicíny lékaři sledovali v průběhu 24 týdnů celkem 54 diabetiků druhého typu ve věku 30 až 70 let. Ty rozdělili na dvě skupiny vždy po 27 nemocných. Jedna začala jíst pravidelně šestkrát denně, druhá jen dvakrát, a po 12 týdnech přešli pacienti z obou skupin na druhý režim. „Pacienti při obou režimech denně konzumovali stejný počet kalorií, jen jinak rozložený. Výsledky jsou ohromující. Bohatá snídaně a oběd měly mnohem pozitivnější účinek na tělesnou hmotnost, obsah tuku v játrech, hodnoty glykémie, inzulínovou senzitivitu a další faktory, než dieta rozdělená do šesti menších jídel,“ popisuje studii lékařka z Centra diabetologie IKEM MUDr. Hana Kahleová, Ph.D.

Pacienti dodržovali každý z režimů v náhodném pořadí po dobu 12 týdnů. „V současné době se diskutuje, zda je zdravější jíst častěji menší jídla, nebo větší jídla s delšími časovými odstupy. Přestože se diabetikům doporučuje jíst častěji a zdůvodňuje se to lepší kontrolou glykémie, zde se podařilo prokázat, že toto opatření vedlo u diabetiků 2. typu k většímu váhovému úbytku i zlepšení citlivosti na inzulín a dalších metabolických ukazatelů spojených s diabetem. V průměru jsme při režimu dvou jídel denně zaznamenali úbytek na váze o 1,4 kg a úbytek v obvodu pasu o 4 cm vyšší než při režimu šesti menších jídel denně,“ dodává přednostka Centra diabetologie IKEM a předsedkyně České diabetologické společnosti, prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc., která studii vedla.

Diabetes druhého typu a obezita jdou většinou ruku v ruce. Právě nadváha je nejen estetický problém, ale způsobuje řadu závažných zdravotních komplikací a onemocnění, které mohou končit i smrtí - kardiovaskulární, ortopedické, kožní komplikace, jaterní selhání, nádory a především diabetes. Právě diabetes druhého typu spolu s nadváhou je pro většinu nemocných začarovaným kruhem. Tato studie je nadějí, že z něj budou moci konečně vystoupit. Právě změna životosprávy by mohla pacientům pomoci.

Diabetem, tedy onemocněním charakterizovaným zvýšenou hladinou cukru v krvi, v Česku trpí více než 800 000 lidí a jejich počet stále roste. Pokud by čísla narůstala podobným tempem jako nyní (tj. zhruba 10 tisíc/rok), bude v roce 2035 postižen tímto onemocněním každý desátý občan ČR bez ohledu na věk. Studie, která boří léta uznávaný systém, tedy šest jídel denně, je už citovaná i v odborných kruzích po celém světě. „Jsem na naše lékaře velmi pyšný. Touto studií se jim opět podařilo posunout IKEM na samotnou špičku mezi vědeckými pracovišti v Evropě. Jejich zjištění by se do budoucna mohla stát základním stavebním kamenem na cestě k postupnému vymýcení této civilizační nemoci, která trápí pacienty na celém světě a je pandemií moderní doby,“ uzavírá MUDr. Aleš Herman, Ph.D., ředitel IKEM.

Nové léčebné strategie bude ale potřeba ještě dále zkoumat. V dietní léčbě diabetu by se kromě snížení denního příjmu kalorií a složení stravy měly vzít v úvahu také frekvence a načasování jídel. Ty by pak měly být dalším cílem výzkumů a návazných studií.

Zdroj: IKEM

Sdílejte článek

Doporučené