Přeskočit na obsah

Patenty z Masarykovy univerzity pomohou pacientům s leukemií

Jedna z nich umožní lékařům stanovit vývoj nejčastějšího typu leukemie u dospělých. Druhá má pomoci včas odhalit plicní onemocnění způsobené určitým druhem plísní především u pacientů po transplantaci kostní dřeně, řekla Šárka Pospíšilová z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Způsoby pomoci vymysleli vědci z MU a univerzitního výzkumného centra CEITEC před čtyřmi lety a od té doby pracovali na jejich vývoji. "Nechali jsme je patentovat a práva k jejich užívání odkoupila firma Generi Biotech, která nově zavádí obě testovací sady na trh," uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

První ze sad má pomoci lékařům dříve a přesněji stanovit vývoj chronické lymfocytární leukemie, která je nejčastějším typem leukemie mezi dospělými v Česku. "Leukemie může být pro člověka smrtelná. Díky novému patentu můžeme zjistit, zda je nemoc agresivní a bude vyžadovat intenzivní léčbu, nebo bude klidnější a lze pacienta zvát na kontroly po delší době," vysvětlil lékař Michael Doubek z LF MU. Lékaři k tomuto zjištění využijí molekulárně-genetickou analýzu specifických genů z biologického vzorku pacienta, nejčastěji z krve.

Druhý patent má pomoci včasnému odhalení infekčního onemocnění nazvaného plicní aspergilóza, které se projevuje jako běžný zápal plic. Velmi rychle se ale zhoršuje a bez zahájení léčby končí smrtí. Stanovit tuto nemoc je však obtížné.

"Pro odhalení onemocnění je nutné provést pacientovi výplach plic fyziologickým roztokem a pak čekat i několik dnů až týdnů, zda v tomto vzorku začne plíseň růst," zmínila nevýhodu tradičních metod Martina Lengerová z LF MU. Podle ní vědci proto navrhli postup, při kterém by v roztoku získaném výplachem plic nehledali plíseň, ale její DNA.

"Navrženou metodou jsme schopní odhalit přítomnost DNA čtyř nejčastějších původců aspergilózy. Výsledky můžeme získat už během několika hodin, a významně tím zrychlit stanovení diagnózy," řekla Lengerová. Díky tomu je pak možné pacienta zachránit.

Podle lékaře Doubka trpí v Česku leukemii do 10.000 obyvatel. Zhruba třetina z nich trpí agresivním typem, který ohrožuje život.

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…