Přeskočit na obsah

Zkrátí mi plat?

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.

Nikoliv. Dokonce nemusíte přistoupit ani na variantu náhradního volna jako takového, pokud skutečně nechcete. Nepíšete, zda za svou práci pobíráte mzdu anebo plat, nicméně pro obě odměňování platí stejné zásady – za dobu práci přesčas přísluší zaměstnanci mzda či plat a příplatek za práci přesčas (obecně můžeme konstatovat, že 25 % průměrného hodinového výdělku), pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku - § 114 odst. 1 a § 127 odst. 1 zákoníku práce („ZP“).

 

Z uvedených ustanovení tedy vyplývá, že poskytnout náhradní volno lze zaměstnanci jen v případě, že se na tom obě strany dohodnou. Chce-li proto zaměstnavatel zaměstnanci poskytnout náhradní volno, musí s tímto náhradním volnem zaměstnanec souhlasit. Není možné, aby zaměstnavatel náhradní volno jednostranně nařídil, a to ani na konkrétní dobu, ani pouze principiální, s tím, že zaměstnanec si musí zvolit, kdy náhradní volno vyčerpá.

 

Navíc musí zaměstnavatel poskytnout náhradní volno nejpozději 3 měsíce po výkonu práce přesčas, pokud se strany nedohodnou jinak (§ 114 odst. 2 a § 127 odst. 2 ZP). Půlroční intervaly určené zaměstnavatelem tedy mohou být nedostatečné.

 

Konečně, pokud jde o proplacení práce přesčas, podle § 141 odst. 1 ZP mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku. Rozhodnutí zaměstnavatele o případném proplacení práce přesčas až po půl roce je tedy také v rozporu se zákoníkem práce.

 

Poukazem na všechna citovaná ustanovení je tedy možno se vůči rozhodnutí zaměstnavatele bránit, pokud by zaměstnanci se systémem nesouhlasili. Při dodržování zákoníku práce by pak ani neměla nastat situace, že na konci vyrovnávacího období budete s hodinami v mínusu. Pokud by se to přece jen navzdory tomu všemu stalo, velmi by záleželo na všech okolnostech, kvůli kterým manko v odpracovaných hodinách vzniklo, nemá nyní smysl zde pouze teoreticky a hypoteticky rozvíjet x variant.

 

www.tribune.cz

 

 

 

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…