Přeskočit na obsah

Vědci vytvoří evropskou mapu upozorňující na nákazy

Bezmála 50 vědeckých týmů vytvoří do příštího roku mapu Evropy zaznamenávající data z oblasti nákaz přenášených členovci. Materiál bude výsledkem jejich pětileté práce. Mapa zhodnotí současný stav v oblasti šíření nákaz a nastíní, jaká možná rizika lze při globálním oteplováním a v souvislosti s průmyslovým rozvojem očekávat. ČTK to řekl Zdeněk Hubálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Cílem výzkumu je připravit se na možná rizika. Data mohou využít hygienici, zdravotníci nebo farmaceutické firmy. Obyvatelé Čech a Moravy jsou nyní ohroženi zejména klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou. Šíří je klíšťata.

Změna počasí se v roce 2006 podepsala na nárůstu klíšťové encefalitidy v republice. Tehdejší mimořádně teplý podzim totiž přál růstu hub, za nimiž vyrážely do lesů stovky houbařů v době, kdy venku řádí deště. Výsledek: hygienici v roce 2006 zaznamenali v ČR 1030 případů klíšťové encefalitidy, což byl nebývalý nárůst nemocnosti.

Po povodních v roce 1997 se v Česku objevilo pět případů západonilské horečky. Nebezpečná je i takzvaná valtická horečka, která by se po povodních a následném přemnožení komárů mohla za jistých okolností objevit na jižní Moravě. Výzkumy ukázaly, že mnozí lidé nad 50 let z oblasti Valticka mají v krvi proti této nákaze protilátky. Je to doklad o tom, že se nákaza v regionu objevovala v době, kdy nebyla řeka Dyje ještě regulovaná.

Odhadnout budoucí vývoj v oblasti šíření nákaz je složité. "Je nutné vzít v potaz mnoho faktorů. Možnou situaci lze jen nastínit," zdůraznil Hubálek. Upozornil na to, že se v minulosti stalo několik velmi případů zavlečení závažných nákaz, kvůli nimž je nyní nutné se na možná rizika připravit.

Příkladem je někdejší řádění západonilské horečky, zavlečené do USA z Izraele. Onemocněly jí nejen tisíce lidí, ale i koní. Asi jedna čtvrtina zvířat onemocnění nepřežila. Nebezpečný je také asijský komár aedes albopictus. Vyskytuje se sice v jihovýchodní Asii, objevil se ale již i v Evropě. Přivezen byl v zásilkách s ojetými pneumatikami, s nimiž se čile obchoduje.

Vědci zabývající se přenosem nákaz spolupracují v rámci projektu Eden, k jehož vytvoření dala impulz Evropské komise. Monitorují výskyty mnohých nákaz, k nimž patří hemoragická horečka, leishmaniáza, malárie nebo horečka Rift Valley.

"Ekosystémy na jihu jsou propojeny s těmi na severu v důsledku výrazného rozvoje obchodu, který napomáhá šíření onemocnění a jejich přenašečů. Onemocnění nerozeznávají hranice. Úřady i politici tento koncept přijali, takže již není omezen na vědeckou komunitu," řekl na setkání účastníků projektu Eden jeho koordinátor Renaud Lancelot. Vědci o dosavadních poznatcích jednají tento týden v Brně.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…