Přeskočit na obsah

Volné sestry nejsou – a už ani nebudou

Po několika letech, kdy se mohly nemocnice tvářit, že na každé uvolněné místo sestry čekají zástupy, nastává obrat. Internetové stránky nemocnic se plní nabídkami volných pracovních pozic a leckde se již zavírají oddělení z důvodu chybějícího ošetřovatelského personálu. Nedostatek sester se objevuje v určitém cyklu a provoz se mu do jisté míry umí přizpůsobit, teď je ale situace jiná.

Až do relativně nedávna byla „zdrávka“ v každém okresním městě a tyto školy každý rok opouštěly houfy natěšených maturantek. Například v roce 1994 bylo 5 147 absolventek (několik mužů – absolventů promine) oboru všeobecná a dětská sestra.

Naprostá většina z nich neměla jinou ambici než nastoupit hned do nemocnice. Mnoho z nich sice během dvou, tří let otěhotnělo (mimochodem mnohem častěji než dnes s lékařem), vrchní sestry ale mohly spoléhat na tuto každoroční transfuzi čerstvé krve. Nyní ze středních zdravotnických škol vycházejí zdravotničtí asistenti – a tři čtvrtiny z nich po maturitě studují dále, zbytek z nemocnic mizí jak pára nad hrncem, když zjistí, jak nevděčné jejich postavení je. Vzdělávání sester se posunulo na vyšší a vysoké školy.

To samo o sobě určitě není špatně. Vzdělávací systém jich však produkuje jen zlomek oproti situaci ještě před osmi lety. Podle údajů hlavní sestry ČR Aleny Šmídové v roce 2014 na vyšších zdravotnických školách úspěšně zakončilo obor diplomovaná všeobecná sestra 581 absolventů – dominantní část z nich skutečně šla k lůžku (i když i to je jen optimistický předpoklad). Bakalářské programy oboru všeobecná sestra zdárně završilo 1 019 studentů.

To však neznamená tisíc nových sester – 484 absolvovalo prezenční formu studia a velká část z nich, možná většina, pokračuje ve studiu magisterském. Zbytek studoval v kombinované formě – a zde jde hlavně o studenty, kteří již kvalifikaci sestry měli. Je tedy zjevné, že počet skutečně nových sester, ochotných nastoupit do praxe, se během několika let dramaticky propadl. Tam, kde jich bylo několik tisíc, je jich několik set. A nezdá se, že by to někdo koncepčně řešil. Dokonce to ani nevypadá, že by si toho někdo vůbec všiml.

Další sestry tedy nebudou – a kdo si je chce udržet, musí se k nim slušně chovat a hlavně je zaplatit, žádné další fasování nebude. A pokud na oddělení přijde nová sestra hned ze školy, měli by všichni kolem ní našlapovat opatrně jako kolem velké vzácnosti – je od ní vlastně hezké, že to ve zdravotnictví vůbec zkusí.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené