Přeskočit na obsah

Výzkumné centrum Brno bude spolupracovat s Koreou v oblasti mozku

S asijskou stranou dosud centrum nikdy nespolupracovalo, řekl dnes ČTK mluvčí ICRC Pavel Gejdoš. Výsledkem by podle Gejdoše mohlo být například zlepšení situace v oblasti demence starší populace.

Dohodu o vzájemné spolupráci podepsali šéfové obou center, a to brněnský Gorazd Bernard Stokin a korejský Son Ju-hun. "Mozek je dosud stále málo prozkoumaný, ale očekává se, že výzkum mozku přinese v blízké budoucnosti revoluční změny," řekl Son Ju-hun.

Podle Stokina patří výzkum mozku mezi priority brněnského centra. "Lze to brát od problémů spojených se stárnutím jako je demence až po mozkové mrtvice," uvedl Stokin.

Gejdoš upozornil, že dosud brněnské centrum spolupracovalo hlavně s výzkumníky z Ameriky a Evropy. "Korea je naším prvním krokem směrem do Asie. Dosud jsme s ní totiž nespolupracovali, přitom má výborné odborníky," uvedl Gejdoš.

Podle něj může spolupráce přinést lepší léčbu nemocí mozku, takže by mohla v konečném důsledku zmírnit demenci starších lidí nebo třeba napomoct v boji proti mozkovým mrtvicím. "Celá spolupráce je ale ještě na počátku, a tak je předčasně dělat jakékoliv závěry," dodal Gejdoš.

Korejský ústav pro výzkum mozku je součástí strategie korejské vlády. Cílem strategie je sjednotit výzkum mozku v Korejské republice a vybudovat centrum, které bude patřit mezi deset nejlepších na světě. V současnosti má ústav kolem stovky zaměstnanců, za deset let se má jejich počet zpětinásobit.

ICRC vzniklo v Brně v roce 2011. Zaměřuje se na výzkum chorob srdce a mozku s cílem nalézt nové technologie, metody a léčiva pro prevenci. Na aktivitách centra se podílí 200 pracovníků a lékařů z ČR, Kanady, Argentiny a téměř 20 zemí Evropy.

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…