Přeskočit na obsah

AČMN: vyhláška obsahuje nesmyslné koeficienty

Nemocnice poukazují na chybu v úhradové vyhlášce, která znemožnila dosáhnout úhrad na navýšení platů zdravotníkům. Podle Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) obsahuje vyhláška nesprávné koeficienty, podle kterých se vypočítává úhrada za přesuny jednotlivých pojištěnců mezi kraji. Ministerstvo zdravotnictví naopak tvrdí, že výpočet koeficientů je správný…

„Úhradová vyhláška stanoví koeficienty Kpp13 a Kpp14, které by měly vyjadřovat přesuny jednotlivých pojištěnců mezi kraji, a tím i mezi nemocnicemi. Skutečný vývoj počtu ošetřených pojištěnců v jednotlivých nemocnicích byl však zcela jiný,“ uvádějí zástupci Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN). Asociace spočítala, že téměř u 67 procent nemocnic byl skutečný nárůst počtu ošetřených pojištěnců výrazně vyšší. I těmto nemocnicím koeficienty úhradu krátí. Úhradová vyhláška na letošní rok tak byla podle nemocnic stanovena chybně. „Touto chybou, která znemožnila všem nemocnicím dosáhnout úhrad nezbytných pro zvýšení platů nebo mezd, byly právě koeficienty změn počtu pojištěnců. Nedojde‑li k nápravě, je připraven návrh Ústavnímu soudu na zrušení koeficientů ve vyhlášce,“ tvrdí zástupci asociace.

Ministerstvo zdravotnictví ale oponuje, že uvedené koeficienty jsou vypočítány správně. „Zachycují změnu v pojistném kmeni jednotlivých zdravotních pojišťoven v jednotlivých krajích – změnu počtu pojištěnců. V žádném případě nejde o chybu. Vzhledem k tomu, že počet pojištěnců jednotlivých pojišťoven v příštím roce lze snadno predikovat, byl tento koeficient do úhradového mechanismu zahrnut jako zpřesnění globálního paušálu. Pojišťovnám, kterým v krajích odcházejí pojištěnci, jsou paušály snižovány, pojišťovnám, kterým přicházejí, jsou zvyšovány,“ oponuje mluvčí úřadu Štěpánka Čechová. To, že se počet skutečně odléčených pojištěnců u jednotlivých poskytovatelů od těchto koeficientů odlišuje, není podle ministerstva zdravotnictví chyba koeficientů. Na druhou stranu ale ministerstvo zdravotnictví připouští, že v úhradové vyhlášce pro příští rok koeficienty specializace přehodnodnotí. „Úhradová vyhláška nemůže být v průběhu roku novelizována. Při přípravě úhradové vyhlášky na rok 2016 bude další použití koeficientů přechodů pojištěnců přehodnoceno,“ dodává Štěpánka Čechová.

Podle AČMN tak ministerstvo zdravotnictví ve svém vyjádření zřejmě nechtěně potvrzuje chybu, ke které při stanovení koeficientů došlo. „Ministerstvo tvrdí, že pojišťovnám, kterým v krajích odchází pojištěnci, jsou paušály snižovány, pojišťovnám, kterým přicházejí, jsou zvyšovány. Jenže uvedené paušály neplatí nemocnice pojišťovnám, ale pojišťovny nemocnicím. A platí jim v souladu s koeficienty ne podle toho, kolika pojištěncům dané pojišťovny ta která nemocnice péči poskytla, ale podle toho, kolik která pojišťovna má pojištěnců. V tom je ta chyba. Jako byste v pekárně platili ne za to, kolik rohlíků koupíte, ale podle toho, kolik jich pekař upekl,“ reaguje na odpověď ministerstva asociace nemocnic.

Více než polovina nemocnic nedosáhne na zvýšení platů

Asociace nemocnic provedla také anketu mezi zařízeními poskytujícími akutní i následnou péči. Z odpovědí zařízení následné péče je zřejmé, že dodatečné zdroje potřebné k pětiprocentnímu zvýšení tarifních platů nebo mezd nezískalo v odpovídající výši 62,5 procenta zařízení. Příčinou tohoto stavu a chybou úhradové vyhlášky je, že nominální devítiprocentní zvýšení úhrad za ošetřovací den kompenzuje pouze již nevybíraný hospitalizační poplatek. Navýšení úhrad tím ve skutečnosti nebylo téměř žádné.

Co se týče nemocnic, nezískalo dodatečné zdroje potřebné ke zvýšení tarifních platů nebo mezd 51,2 procenta z nich (minimální nutné navýšení podle názoru AČMN a původně i Ministerstva zdravotnictví bylo 103 procent úhrad). „Skutečný počet nemocnic, které nedosáhnou na úhrady potřebné ke zvýšení mezd, bude ještě vyšší. Statistiku zkresluje skutečnost, že řada zaměstnaneckých pojišťoven navýšila předběžné úhrady vysoko nad úroveň stanovenou úhradovou vyhláškou, v některých případech i o desítky procent. Toto přezálohování budou muset nemocnice při vyúčtování vrátit, a proto tyto dočasné zdroje nelze použít na mzdy,“ dodává AČMN.

WHO: ušetřete 30 procent nákladů

Zatímco nemocnice řeší problém nedostatečných zdrojů, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ve zdravotnictví plýtvá. Při zahájení summitu ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy a Číny to minulý týden uvedla šéfka WHO Margaret Chanová a vyzvala ministry zdravotnictví, včetně Svatopluka Němečka (ČSSD), aby v resortu omezili plýtvání. Chanová na ministry apelovala, aby prověřili své zdravotní systémy. Zdravotnictví tak může podle ní ušetřit až třicet procent nákladů: „Jsem přesvědčena, že v nich najdete přinejmenším třicet procent zbytečných nákladů,“ uvedla šéfka WHO. Ministři zdravotnictví se tak podle ní mohou navíc vyhnout často složitému vyjednávání s ministry financí o navýšení rozpočtu.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené