Přeskočit na obsah

Pilotní projekt "Zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z republiky Ukrajina"

Pilotní projekt "Zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny" je v prvé řadě projektem Ministerstva průmyslu a obchodu (dále jen „MPO“). Tento projekt byl spuštěn již v listopadu loňského roku a prvotně byl zaměřen na vysoce kvalifikované zaměstnance v oblasti výroby a služeb.

Vzhledem k nedostatku některých zdravotnických pracovníků v ČR se do tohoto projektu zapojilo Ministerstvo zdravotnictví na základě schválení Koordinačním orgánem pro řízení ochrany státních hranic a migraci dne 10. 5. 2016. Ministerstvo zdravotnictví v rámci tohoto projektu přijímá žádosti o zařazení do projektu týkající se všech zdravotnických pracovníků.

Projekt umožňuje získat celkem až 500 specialistům (kvalifikovaným zaměstnancům v oblasti výroby a služeb i zdravotnickým pracovníkům) ročně rychlejší zacházení při přijímání a vyřizování jejich žádostí o zaměstnanecké, respektive modré karty na zastupitelských úřadech ČR na Ukrajině (dále jen „ZÚ“), a to tak, že žadatel nemusí žádat o termín pohovoru na ZÚ prostřednictvím systému Visapoint, ale naopak je aktivně osloven ze strany ZÚ, pokud je jeho budoucí zaměstnavatel zařazen do projektu. V rámci projektu jsou vyřizovány i žádosti o vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem rodinným rodinných příslušníků kvalifikovaných zaměstnanců, kteří se rovněž relokují. Realizace projektu je zajištěna plně v souladu s platnými právními předpisy. Přijaté žádosti o zaměstnanecké nebo modré karty se následně vyřizují v zákonem stanovených lhůtách a v souladu se všemi zákonnými požadavky.

Do projektu se zaměstnavatel (poskytovatel zdravotních služeb) může hlásit až s konkrétním uchazečem o pracovní místo. Do projektu bude zařazen, na základě vyhodnocení žádosti Ministerstvem zdravotnictví.

Jednou z podmínek pro zařazení zaměstnavatele do projektu je i podmínka, že zaměstnavatel uzavře se zaměstnaným ukrajinským zdravotnickým pracovníkem, resp. se všemi v budoucnu zaměstnanými zdravotnickými pracovníky pracovní poměr na dobu nejméně jednoho roku.

A jaká jsou kritéria pro účast ukrajinského zdravotnického pracovníka (uchazeče) v projektu?
- ukrajinská státní příslušnost;

- rozhodnutí o uznání rovnocennosti nebo platnosti dokladu o zahraničním vzdělání ukrajinského zdravotnického pracovníka/ů (tzv. nostrifikaci vydanou krajským úřadem nebo Magistrátem hlavního města Prahy) nebo osvědčení o uznání vysokoškolského vzdělání ukrajinského zdravotnického pracovníka/ů (vydané každou vysokou školou v ČR, která sama daný obor vzdělává);

- rozhodnutí o povolení k výkonu zdravotnického povolání na území ČR vydané Ministerstvem zdravotnictví ČR.
Zaměstnavatel podává žádost na příslušném formuláři. Zaměstnavatel zajistí, aby cizinci podávali žádosti o zaměstnanecké nebo modré karty se všemi požadovanými náležitostmi. Opakované porušování této podmínky bude důvodem pro vyřazení zaměstnavatele z projektu.

Ministerstvo zdravotnictví může vydat rozhodnutí o povolení k výkonu zdravotnického povolání nebo činností s tím souvisejících s poskytováním zdravotní péče na území České republiky na dobu určitou s vymezením činností, které lze na základě tohoto rozhodnutí vykonávat i bez uznání způsobilosti. Rozhodnutí může být vydáno, pokud je žadatel do České republiky pozván k předávání nebo nabývání odborných nebo praktických zkušeností.

Ministerstvo zdravotnictví v případě splnění podmínek vydá zaměstnavateli potvrzení o zařazení do projektu a informuje MPO, MZV, MV a MPSV o zařazení do projektu, včetně zaslání kontaktu na žadatele. Po zařazení zaměstnavatele do projektu, je uchazeč o zaměstnání osloven ze strany ZÚ v Kyjevě nebo ve Lvově, aby se dostavil ve stanoveném termínu. Zaměstnavatel (poskytovatel zdravotnických služeb) zajistí, aby cizinci (uchazeči o zaměstnání) podávali žádosti o zaměstnanecké nebo modré karty se všemi požadovanými náležitostmi. Opakované porušování této podmínky by bylo důvodem pro vyřazení zaměstnavatele z projektu.

Další informkace pro zaměstnavatele, jež jsou dostupné na stránkách mzcr.cz:

Kritéria pro zařazení zaměstnavatele (poskytovatele zdravotnických služeb) do projektu a kritéria pro účast zdravotnického pracovníka (uchazeče o zaměstnání) v projektu jsou uvedeny v přílohách. K dispozici je zde i žádost o zařazení do projektu včetně seznamu požadovaných příloh. Dále jsou mezi přílohami informace k vyřízení dalších potřebných dokumentů, které jsou nezbytné ke správnému podání žádosti o zařazení do tohoto projektu. Také jsme připojili doporučený postup při vyřizování žádostí, který by měl vést k rychlému a úspěšnému vyřízení Vaší žádosti o zařazení do projektu.

Zdroj: MT, MZ

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…