Přeskočit na obsah

Jaká je právní zodpovědnost zdravotní sestry bez dohledu?

Dotaz: Chtěla bych znát Váš názor na právní zodpovědnost zdravotní sestry bez dohledu, když pracuje se sestrou pod dohledem. Viz článek http://zdravi.euro.cz/clanek/sestra/pravni-odpovednost-sester-458199. Jestliže na pracovišti není přítomna staniční nebo vrchní sestra, je zodpovědnost na sestře bez dohledu?

Odpovídá Lukáš Mojžíš, právník mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

V první řadě je třeba zdůraznit, že se obecná odpovědnost zdravotních sester (tedy jak „bez dohledu“, tak „pod dohledem“) za škodu způsobenou zaměstnavateli řídí, stejně jako odpovědnost jiných zaměstnanců, zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Z jeho § 250 vyplývá, že aby zaměstnanci vznikla povinnost nahradit škodu způsobenou zaměstnavateli, musí jít o škodu způsobenou zaviněným porušením povinností zaměstnance při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, přičemž zavinění zaměstnance (alespoň ve formě nevědomé nedbalosti) je povinen prokázat zaměstnavatel.

Každý jednotlivý případ je přitom nutné posoudit individuálně. Rozhodující z pohledu vzniku odpovědnosti za škodu je, která z daných sester se výše popsaného zaviněného porušení svých povinností dopustila. Důležitou skutečností v tomto ohledu je, že sestra „bez dohledu“, která řídí práci sester „pod dohledem“, je z pohledu zákoníku práce považována za jejich vedoucího zaměstnance; tudíž je nejen oprávněna, ale též povinna jim mj. stanovit a ukládat pracovní úkoly, organizovat, řídit a kontrolovat jejich práci a dávat jim k tomu účelu závazné pokyny. Pokud jde o sestry vrchní či staniční, lze obecně říci, že se jedná o další stupně vedoucích zaměstnanců v hierarchii zaměstnavatele.

S ohledem na výše uvedené tak rozhodně nelze bez dalšího říci, že veškerou odpovědnost v situacích popisovaných v dotazu nese sestra „bez dohledu“, byť logicky jako vedoucí zaměstnanec sester „pod dohledem“ má ve srovnání s nimi širší okruh povinností, za jejichž případné porušení odpovídá.

Pokud by škoda vznikla v důsledku zaviněného porušení povinností ze strany sestry „pod dohledem“, která by například úmyslně samostatně provedla úkon, který je na základě zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, a vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, oprávněna provést pouze pod odborným dohledem, odpovídala by za způsobenou škodu ona a nikoliv sestra „bez dohledu“. Naopak pokud by škoda vznikla v důsledku porušení povinností sestry „bez dohledu“, která by například z nedbalosti udělila sestře „pod dohledem“ nesprávnou radu či pokyn, nesla by odpovědnost za škodu sestra „bez dohledu“.

Nakonec lze doplnit, že pokud by ke vzniku škody nedošlo při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, řídila by se náhrada škody obecnými pravidly stanovenými zejména v zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Ani tehdy by se neuplatnila žádná zvláštní pravidla pro zdravotní sestry.

 

 

 

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…