Přeskočit na obsah

Premiér: Děti a senioři ušetří na lécích

„Klíčovou prioritou vlády a ministerstva zdravotnictví, které vede ČSSD, je zajištění kvalitní a dostupné zdravotní péče. Zdraví není zboží a nesmí být dostupné jen pro vyvolené či nejbohatší. Jsem rád, že ministr Ludvík plní další důležitý úkol a vládě předloží návrh na snížení doplatků na léky pro dětské pacienty a také důchodce, který má moji plnou podporu. Návrh počítá s tím, že sníží takzvané ochranné limity na doplatky. U dětí do 18 let a u osob od 65 do 69 let se maximální roční spoluúčast sníží ze současných 2 500 Kč na 1 000 Kč, u osob od 70 let na 500 Kč. Po překročení stanoveného ochranného limitu zdravotní pojišťovna vrátí pojištěnci částku, kterou zaplatil navíc. Je to další důležitý krok v plnění programových cílů ČSSD i vlády, kdy chceme více pomoci rodinám s dětmi i důchodcům,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka při návštěvě Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se v doprovodu ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka setkal s pracovníky nemocnice a jednal s řediteli ministerstvem zdravotnictví přímo řízených nemocnic.

Premiér Sobotka také při setkání vyzdvihl nutnost oprav a modernizace areálů nemocnic tak, aby co nejlépe sloužily pacientům, a připomněl, že vláda odsouhlasila výši účasti státního rozpočtu na financování strategických investic do vybraných nemocnic přímo řízených Ministerstvem zdravotnictví na 8,4 miliardy korun.

„V případě přímo řízených organizací není možné rekonstrukce či rozšíření financovat ze strukturálních fondů EU. Úhrady z pojišťoven většinou kryjí jen provozní výdaje a pouze část výdajů investičních. Je proto nutné obnovu zdravotní infrastruktury financovat z dalších zdrojů,“ doplnil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

S řediteli přímo řízených nemocnic hovořili představitelé vlády také o mnoha dalších tématech českého zdravotnictví. Debata řešila například otázky kolem specializačního vzdělávání lékařů (zákon č. 95), potřeb praxe vzhledem ke vzdělávání sester (zákon č. 96), chystaný návrh zákona o univerzitních nemocnicích anebo plán zvyšování mezd pro lékaře a sestry.

Zdroj: MZ ČR

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…