Přeskočit na obsah

Lékaři kardiocentra IKEM budou zachraňovat životy v Nepálu

Ve spolupráci s nemocnicí ve městě Bharatpur zde budou zdarma operovat pacienty s revmatickou chorobou srdeční a výrazně tak nemocným zvýší jejich šanci na přežití. V první fázi odjede do Nepálu průzkumný dvoučlenný lékařský tým 23. července 2017, aby během několikadenního pobytu prohlédl samotnou nemocnici a započal předvýběr vhodných pacientů k operacím. Ve druhé fázi, na podzim tohoto roku, se do Nepálu vrátí již osmičlenný operační tým, který bude pacientům nahrazovat postižené srdeční chlopně za umělé.

Lékaři z IKEM odjedou na humanitární misi do Nepálu, kde budou zdarma operovat pacienty s revmatickou chorobou srdeční, což je stále významným faktorem ovlivňujícím mortalitu obyvatelstva v rozvojových zemích. České mise se zúčastní dva kardiochirurgové, anesteziolog, kardiolog, sálové sestery a perfuzionista. „Je hned několik důvodů, proč jsme se jako lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny rozhodli pomoci nemocným obyvatelům právě v Nepálu. V této zemi je extrémně vysoká četnost revmatického postižení srdce a z důvodu absence zdravotního pojištění je většina zdejších pacientů odsouzena ke konzervativní léčbě tohoto onemocnění, což vede k časté smrti. Naše lékařská mise do Nepálu navazuje na echokardiografický screening dospělé populace ve venkovských oblastech jižního Nepálu, který jsme zde prováděli vloni na podzim minulého roku v rámci činnosti Nadačního fondu Africké srdce. Zaměřili jsme se na zjištění četnosti revmatické choroby srdeční formou bezplatného echokardiografického vyšetřování obyvatel pěti jižních oblastí v okolí města Bharatpur. V průběhu pěti dní jsme tehdy vyšetřili 780 pacientů. U 55 vyšetřených byla echokardiograficky diagnostikována právě revmatická choroba srdeční s prevalencí 71 na 1 000 vyšetřených. To je extrémně vysoké a alarmující číslo nemající v rozvojových zemích světa obdoby,“ popisuje MUDr. Michal Pazderník, FESC, kardiolog Oddělení akutní kardiologie IKEM, zakladatel Nadačního fondu Africké srdce a jeden z lékařů budoucí mise MEDEVAC do Nepálu.

Revmatické onemocnění srdce je onemocnění, které postihuje převážně srdeční chlopně, postupně může dojít až k srdečnímu selhávání. Nemoc začíná původně jako angína, která je buď neléčena, nebo špatně léčena. Pokud k tomuto dojde, může zánět napadnout i samotné srdce. Takových případů je v rozvojových zemích nespočet. „V Nepálu je jedním ze tří nejčastějších důvodů hospitalizace právě revmatická choroba srdeční. Zároveň je i druhým nejčastějším důvodem kardiochirurgického výkonu. V důsledku ničivého zemětřesení, které zemi postihlo v roce 2015, ztratilo své domovy a práci velké množství lidí, a tak se možnost uhradit si tuto operaci ze svých zdrojů ještě více snížila. Z důvodu absence zdravotního pojištění si většina obyvatel nemůže adekvátní léčbu dovolit a bohužel jim mnohdy nezbyde nic jiného, než čekat na smrt. A tomu bychom chtěli během naší mise v akutních případech zabránit,“ podotýká doc. MUDr. Jiří Malý Ph.D., vedoucí lékař mise MEDEVAC a zástupce přednosty Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM.

Cesta do Nepálu se uskuteční v rámci vládního, zdravotně humanitárního programu České republiky MEDEVAC, jenž se zaměřuje na poskytování lékařské péče zranitelným skupinám obyvatelstva v regionech zasažených humanitární krizí či přírodní katastrofou nebo v místech, kde není dostupná specializovaná odborná péče. Veškerá léčba je vždy v rámci tohoto programu poskytována pacientům zdarma. „Jsem velmi pyšný na lékařský tým z našeho Institutu, který se dobrovolně a nezištně poprvé samostatně zapojil do osvětového vládního programu MEDEVAC, který funguje pod hlavičkou Ministerstva vnitra. IKEM je superspecializované zdravotnické zařízení, lékaři u nás provádějí jedinečné operace, držíme spoustu prvenství v rámci studií, tak proč naše know how nevyužít i pro nejchudší oblasti naší Země. Obyvatelé Nepálu lékařskou péči potřebují, ale nemají natolik rozvinuté zdravotnictví a nedisponují ani dostatkem finančních prostředků na léčbu. Co se týče personálního či přístrojového vybavení, nemocnice v Nepálu nejsou na takové úrovní jako v naší zemi, proto jsem rád, že i my můžeme přiložit ruce k dílu a pomoci tam, kde je to potřeba,“ doplňuje ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

Zdroj: IKEM

Sdílejte článek

Doporučené