Přeskočit na obsah

Středočeští hygienici se v létě zaměřují na kontroly stravování při jednorázových víkendových akcích

V období od 1. ledna 2017 do 31. července vykonali zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje celkem 1 050 kontrol v provozovnách stravovacích služeb.

Středočeští hygienici se zaměřili také na stánkový prodej občerstvení při letních víkendových akcích a nově na dodržování tzv. protikuřáckého zákona. Za zjištěné nedostatky pak v tomto období udělili 325 finančních sankcí v celkové výši 1 256 000 Kč.

„V rámci kontrol dodržování tzv. protikuřáckého zákona jsme provedli již 152 kontrol a šetřili jsme 7 podnětů občanů. 25 kontrol jsme provedli v rámci společné kontrolní akce Police ČR a dalších dozorových orgánů „HAD“. Dosud jsme uložili pouze dvě napomenutí a jednu blokovou pokutu,“ přibližuje ředitelka KHS Jarmila Rážová.

Při kontrolách stravování na jednorázových akcích se Středočeští hygienici zaměřili mimo jiné na akci Hrady.cz, která se konala 14.-15. 7. v obci Točník. Celkem se zde nacházelo 20 stánků s různým sortimentem – italská pizza, hotové pokrmy, rychlé občerstvení, belgické hranolky, hamburgery nebo palačinky. Hygienici zde provedli celkem 7 kontrol, které byly zaměřeny na dodržování nezbytných hygienických požadavků, tedy zejména podmínek skladování pokrmů, teploty nabízených pokrmů, data spotřeby, původu potravin, značení pokrmů a polotovarů, osobní a provozní hygieny a také zajištění dostupnosti informací o přítomnosti alergenů v pokrmech. Zjištěné závady se týkaly převážně značení pokrmů a polotovarů, nicméně pochybení byla vesměs drobná a kontrolované osoby je odstranili na místě.

Nejčastěji zjištěné nedostatky se týkaly nesplnění obecných požadavků na potravinářské prostory, požadavků na hygienu provozu a hygienici se stále poměrně často potýkají s nesprávným nebo žádným poskytováním informací o alergenech.

Plné znění Zprávy o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze za období od 1. 1. do 31. 7. 2017 naleznete na stránkách khsstc.cz

Obrázek 1: Zastoupení jednotlivých typů zkontrolovaných provozoven stravovacích služeb

Obrázek 2: Typy vydaných opatření v provozovnách stravovacích služeb za období 1. 1. 2017 až 31. 7. 2017

Obrázek 3: Nejčastěji zjišťované nedostatky v provozovnách stravovacích služeb za období 1. 1. 2017 až 31. 7. 2017

 

Zdroj: KHSSTC

Sdílejte článek

Doporučené