Přeskočit na obsah

Světluška podpořila internet pro nevidomé v knihovnách

Zpřístupnit internet nevidomým a slabozrakým v knihovnách – to je cílem přelomového projektu Nadačního fondu FriendlyVox (NFFV), který v minulém týdnu podpořil i Nadační fond Českého rozhlasu ze sbírky Světluška.

Snahu zpřístupnit s pomocí nástroje FriendlyVox on-line svět na veřejných místech všem, kteří se v něm nemohou kvůli svému postižení pohybovat, Světluška ocenila částkou 150 000 korun. Peníze použijí autoři FriendlyVox na úhradu nákladů spojených se zaškolením pracovníků knihoven.

„K tomu, aby mohli nevidomí v životě normálně fungovat je potřeba, aby se dostali ke stejným informacím a měli stejné možnosti jako lidé, kteří vidí dobře. Bez počítače jsou v dnešní době ztraceni, nepřečtou si aktuální zprávy, nemohou využívat internet nebo mobilní bankovnictví, jsou prakticky odříznuti od věcí, které my považujeme za běžné. Podpora projektu FriendlyVox, který lidem se zrakovým postižením umožní využívat počítače a internet i ve veřejných knihovnách, je proto logická,“ říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, organizátora sbírky Světluška.

FriendlyVox je webový portál, navržený speciálně pro potřeby uživatelů, kteří nemohou při práci s počítačem používat obrazovku a myš. S pomocí několika málo kláves si lidé se zrakovým postižením bez problémů „přečtou“ noviny, emaily, podívají se na Wikipedii, ovládnou Youtube, dostanou se k informacím o jízdních řádech vlaků a autobusů, k informacím o počasí, televiznímu programu či přehrání vybraných rádií a televizních pořadů. Do budoucna by se jim mohly díky FriendlyVox otevřít i sociální sítě. „Ovládání portálu je tak snadné, že jej po chvíli zvládnou i lidé, kteří s počítačem běžně nepracují. Nemusí si pořizovat speciální počítač, stačí jim instalovat na rodinném počítači internetový prohlížeč Google Chrome. FriendlyVox se tak liší od odečítacích programů, které kladou na své uživatele značné nároky. Ty jsou schopny zvládnout jen někteří zrakově postižení, vesměs z řad mladší generace s pozitivním vztahem k výpočetní technice,“ říká autor projektu Vladimír Jareš, kterého k vytvoření přátelského portálu inspiroval jeho nevidomý syn Honza. Součástí projektu FriendlyVox v knihovnách je i školení samotných knihovníků tak, aby mohli zájemcům pomoci, případně je nasměrovat na servisní organizace, jako Jsou TyfloCentra nebo SONS. Služba FriendlyVox je zdarma, na rozdíl od počítače se specializovaným čtecím programem, jehož cena se může vyšplhat i na 100 000 Kč. Takový počítač navíc nemůže nevidomý sdílet se zbytkem rodiny.

Podle Romana Giebische, předsedy Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) České republiky, je zpřístupnění internetového obsahu zrakově handicapovaným v souladu s metodickou příručkou pro práci knihoven s názvem Rovný přístup – Standard Handicap Friendly. Tu připravila Sekce služeb osobám se specifickými potřebami SKIP a vydala Národní knihovna ČR s podporou MK ČR. Tento cíl je také obsažen v dokumentu Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2017–2020. „V ČR je 5 500 veřejných knihoven. Každá z nich je ze zákona povinna umožnit návštěvníkům přístup k informacím a službám internetu. Pracujeme na tom, abychom knihovny otevřeli opravdu všem osobám, ať už s jakýmkoliv handicapem. Proto podporujeme i řešení FriendlyVox, které se u jedné skupiny postižených snaží o totéž,“ doplňuje Roman Giebisch.

V České republice je přes 100 000 lidí se zrakovým postižením, jen necelých 10 % z nich je zapojeno ve Sjednocené asociace nevidomých a slabozrakých SONS. „Žádné statistiky o využívání internetu mezi zrakově postiženými neexistují, s jistotou víme pouze to, že pokrýt plně své potřeby v této oblasti zvládá jen zlomek z nich,“ doplňuje Vladimír Jareš. „Jedním z cílů projektu FriendlyVox pro knihovny je proto oslovit prostřednictvím sítě veřejných knihoven co nejširší okruh zrakově postižených a ukázat jim, že používat internet nemusí být tak složité, jak si možná dosud mysleli.“

Zdroj: Nadační fond FriendlyVox

Sdílejte článek

Doporučené