Přeskočit na obsah

Magistrát a VZP řeší problémy s dodržováním ordinační doby

Na území hl. m. Prahy se stále častěji vyskytují problémy s dodržováním ordinační doby lékařů v ambulantní sféře. Dochází k nim častěji v období kolem svátků a v pátečních odpoledních hodinách, kdy ambulantní lékaři nejsou v ordinacích a pouze informují pacienty o možnosti využít lékařské pohotovostní služby (LPS) nebo je nasměrují do nejbližší nemocnice, aniž by nemocnici předem informovali. V lůžkových zařízeních se pak hromadí pacienti s banálními zdravotními problémy, musejí na ošetření neúměrně dlouho čekat a zdravotníci v lůžkových zařízeních jsou neadekvátně zatěžováni ošetřováním pacientů, kteří by správně měli být ošetřeni v ambulancích.

Magistrát hlavního města Prahy vyhlašuje výběrová řízení podle zákona 48/1997 O veřejném zdravotním pojištění na poskytovatele zdravotních služeb, kteří chtějí poskytovat zdravotní služby hrazené ze zdravotního pojištění. Magistrát vyhlašuje tato výběrová řízení, zřizuje komisi pro tato výběrová řízení a jednání těchto komisí se aktivně účastní. Členy výběrových komisí jsou vedle zástupců magistrátu zástupci příslušné komory, zástupci zdravotní pojišťovny a odborníci – nejčastěji z příslušné odborné společnosti.

Proto byla usnesením Rady hl. města ze dne 15. 8. 2017 schválena nová závazná metodika výběrových řízení, podle které je nyní dodržování ordinačních hodin jednou z podmínek dle ustanovení § 51 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., jež musí poskytovatel zdravotních služeb, který chce poskytovat své služby v rámci všeobecného zdravotního pojištění, splnit. Souhlasné stanovisko zástupců magistrátu je v rámci této metodiky podmíněno tím, že bude posouzeno také hledisko dodržování ordinačních hodin.

Na základě opakovaného jednání s vedením Regionálního pracoviště VZP pro Prahu a Středočeský kraj bylo dohodnuto, že v období kolem svátků (např. Velikonoce, vánoční svátky) udělá VZP ČR vše pro zajištění maximalizace dostupnosti ambulantních služeb ve svých smluvních zařízeních, které budou zajišťovat akutní ambulantní služby v době řádné ordinační doby. Lékaři, kteří budou chtít čerpat v tomto období dovolenou, budou pacienty informovat, na kterou blízkou ambulantní ordinaci se mohou obrátit, a nebudou odkazovat pacienty do nejbližších nemocnic.

“Spolu s VZP ČR předpokládáme, že tato opatření zlepší situaci v dodržování ordinačních hodin ambulantních lékařů na území hlavního města, přispějí ke zlepšení provozních podmínek pražských lůžkových zařízení a povedou k větší spokojenosti pražských občanů ve vztahu k dostupnosti zdravotní péče,” uvedl předkladatel návrhu, radní hl. m. Prahy pro oblast zdravotnictví a bydlení Radek Lacko.

Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

Sdílejte článek

Doporučené