Přeskočit na obsah

Zámečník: Zrušení státních pojištěnců? Samá negativa

Jaké dopady může mít podle vás zrušení platby státu za takzvané státní pojištěnce, a navýšení odvodů zdravotního pojištění?

Opravdu to není dobrý nápad. Je to špatně z hlediska struktury daňového zatížení. Platba za státní pojištěnce vychází z daňového mixu ze všech daní kromě zdravotního pojištění. Je v tom DPH, spotřební daně, daň z příjmů právnických osob a další. Naproti tomu, když převedu tuto platbu na zdravotní pojištění, zdaní se tím jenom ekonomicky aktivní obyvatelstvo. Na koho to nevíce dopadne? Na ty ekonomicky aktivní obyvatele, kteří mají sníženou produktivitu, tedy mladé lidi a ty v předdůchodovém věku.

 

Jaký to může mít vliv na zdravotnictví jako takové?

Taková změna pomůže jenom státnímu rozpočtu. Myslím, že to je také důvod, proč se o ní uvažuje. Platba za státní pojištěnce funguje ve zdravotnictví jako určitá vyrovnávací nádrž, a je podstatné, že je naplňovaná ze všech daní, které se tady vybírají. To je významné z hlediska stimulů zaměstnanosti a podpory podnikání, nebo naopak případné deformace trhu práce. Je více možností, jak nalít peníze do zdravotnictví a tento je asi nejhorší, na jaký můžete přijít. Jsou nástroje, které zároveň zvedají efektivitu, různé formy spoluúčasti. Zrušení platby státu a zvýšení zdravotního pojištění nemá žádný pozitivní efekt, jen ty negativní.

 

Ministerstvo zdravotnictví naopak navrhovalo automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce.

To by dávalo smysl, ponechat platbu státu do zdravotního pojištění, jak je, a dohodnout se na indexačním klíči, který by přinesl prediktabilitu financování zdravotnictví. Předvídat výnosy z výběru zdravotního pojištění není složité, stačí k tomu znát vývoj nezaměstnanosti a průměrné mzdy.

 

Čtěte také:

 

Jak se ve světě řeší platby zdravotního pojištění za ty obyvatele, kteří nejsou ekonomicky aktivní?

Za děti a za manželky bez příjmu je mnohde zavedená zástupná platba, nikde ale není zástupná platba za seniory. Ti si zdravotní pojištění platí, i kdyby redukovanou platbou, chudým to státy dotují.

 

Je obvyklé, že se na financování zdravotnictví podílí státní rozpočet, i když jde o systém zdravotního pojištění?

Je to běžné, zdravotní pojištění například neplatí významnou část nákladů na zdravotnictví. Třeba investice a obměnu techniky.

 

Ing. Miroslav Zámečník je makroekonom a publicista, někdejší člen Národní ekonomické rady vlády, v letech 1994 až 1998 zástupce České republiky ve Světové bance. Zajímá se o zdravotnické systémy a financování zdravotnictví. Přednáší, pracuje v týdeníku Euro a poradenské společnosti Boston Venture Central Europe.

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…