Přeskočit na obsah

Velké stěhování úředníků EMA

V týdnu od 4. do 8. března budou úředníci pracovat z velké části na dálku, v kanceláři bude jen omezený počet zaměstnanců, kteří budou připraveni reagovat na případné mimořádné situace. Od 11. do 15. března se nastěhují do svých kanceláří ostatní.

EMA se v první fázi bude stěhovat do dočasných prostor v budově Spark, definitivní sídlo v kancelářské čtvrti Zuidas bude připraveno v listopadu a léková agentura se do něj podle plánu definitivně nastěhuje do konce letošního roku. Tato nová budova pro 900 zaměstnanců bude mít 19 pater a 39 000 metrů čtverečních.

Očekává se, že v souvislosti se stěhováním z Londýna do Amsterodamu přijde EMA o 25 procent zaměstnanců. Vzhledem k tomu i k náročnosti stěhování si už dříve EMA určila priority; činnosti, které mezi ně nepatří, je připravena dočasně utlumit.

Přemístěním EMA do Amsterdamu se bude zabývat Soudní dvůr Evropské unie. Obrátila se na něj italská vláda. Rozporuje rozhodnutí o výběru Amsterdamu, o nové sídlo EMA se v roce 2017 ucházel také Milán. Informovala o tom 13. února italská tisková agentura ANSA.

Stěhování EMA je jedním z důsledků odchodu Spojeného království z Evropské unie. EMA v Británii úzce spolupracovala s britskou lékovou agenturou MHRA, která také prováděla významné množství registrací léčiv pro evropský trh. Od loňska už nové zakázky na registrační řízení od EMA nedostává. Tyto registrace se musely rozdělit mezi lékové agentury ostatních zemí EU, český SÚKL se na tom také podílí.

Pokud odejde na konci března Velká Británie z Evropské unie bez dohody, nebudou moci výrobci léků registrovaní ve Velké Británii využívat volný evropský trh. Pokud budou dál chtít snadno prodávat v EU, musejí se přeregistrovat do jiné země. Možným problémům při zásobování léky v Česku se snaží předejít zákon o brexitu, který prochází parlamentem a měl by jej projednávat Senát na své schůzi, která začíná 27. února. Ten by takovým firmám zaručil přechodné období, kdy na ně a na jejich výrobky bude pohlíženo jako na unijní.

 

Čtěte také

Zdroj: mt

Sdílejte článek

Doporučené