Přeskočit na obsah

Holky, do toho! Na kongres se dá jet i s dítětem

Děti zde byly zjevně spokojené. Tato služba byla pro účastníky kongresu zdarma. „Věřím, že i taková pomoc podpoří účast zejména mladých kolegyň – lékařek na odborném programu sjezdu,“ říká prof. MUDr. Lenka Špinarová, Ph.D., FESC, která vznik koutku iniciovala. „Myslím si, že ženy stále mají kariéru obtížnější, a to nejen v kardiologii, ale v celé medicíně. Udržet krok s vývojem oboru a zároveň zvládnout roli matky, to je opravdu výzva. Po vzoru Evropské kardiologické společnosti jsme založily platformu Ženy v kardiologii. Chceme kolegyním pomoci, ať po stránce mentorské, nebo usnadněním účasti na odborných akcích, a zcela reálným krokem je právě dětský koutek na našem sjezdu,“ popisuje prof. Špinarová a dodává: „Myslím si, že v české kardiologii máme řadu šikovných žen, které i v těchto nelehkých podmínkách udrží krok s muži. Za letošní rok bych vyzdvihla paní profesorku Zuzanu Moťovskou. Jako velký úspěch hodnotím, že je councillor Evropské kardiologické společnosti.“

 

 

Každou hodinu teď využívám na maximum

Jednou z lékařek, které využily službu nového dětského koutku na sjezdu České kardiologické společnosti, byla MUDr. Monika Špinarová, Ph.D. Jako kardioložka se snaží udržet kontakt s oborem, i když se stará o malou dceru. Jak říká, sice je to náročné, ale pokud má člověk pevnou vůli, zvládne to.

 

  • Jak si jako mladá kardioložka s čtrnáctiměsíčním dítětem udržujete přehled o tom, co se v kardiologii děje?

 

Samozřejmě je největší problém čas. Každá maminka na mateřské dovolené ví, že jí dítě snadno zabere celý den. Aby se člověk udržel up‑to‑date, je velice důležité si čas dobře naplánovat a rozvrhnout. Takový ten přirozený kontakt s informacemi a s novinkami je v tomto období přece jen omezený a je třeba s tím počítat a stavět se k tomu aktivně. K tomu, abych se mohla věnovat svému oboru i v době mateřské, je klíčové také zajištění kvalitního hlídání pro moji dceru.

 

 

  • Co byste potřebovala od odborné společnosti nebo zaměstnavatele, aby to vše pro vás bylo snazší?

 

Především co nejvíce odborných zdrojů online, které jsou dostupné z domova, a nejen z práce – například prezentace, webcasty nebo videopřenosy. Na straně zaměstnavatele pak je to možnost zkrácení úvazku, což ovšem v dnešní době začíná být standard. Zatím pracuji na minimální úvazek, mám v plánu rozšířit jej na dva a půl dne práce v týdnu.

 

 

  • Ještě před mateřskou jste se aktivně účastnila zahraničních kongresů, i na kongres Evropské kardiologické společnosti jste jezdila s vlastními postery. Vnímáte v tomto ohledu současné období jako propad v kariéře?

 

Dělám vše pro to, aby to propad nebyl. Dítě je teď určitě na prvním místě. Motivace, že by moje práce byla publikována například na kongresu ESC, je ale tak velká, že jsem se o to i za cenu námahy pokusila. Ještě loni jsme měla vlastní poster na kongresu ESC v Mnichově. Letos jsem sice pouze spoluautorkou na několika posterech a prezentacích mých kolegů, podařilo se mi ale nedávno úspěšně dokončit studium Ph.D. Sice je to náročné, ale vše záleží na tom, jak si to člověk rozvrhne a jaké má priority. Když máte nějakou práci rozjetou a máte vlastní data, tak je vám líto, aby to zůstalo nepublikováno. Mateřskou se může publikace zpozdit a najednou práce už není aktuální nebo vás někdo předběhne, a to je škoda.

 

 

  • Některé maminky říkají, že podobná situace je intenzivní trénink v time managementu. Máte pocit, že až dcera začne chodit do školky, najednou budete rychlejší a výkonnější, než jste byla jako bezdětná?

 

V tuto chvíli ten pocit mám na sto procent. Člověk ví, že má třeba jen hodinu, aby udělal něco produktivního, a nemůže strávit čas neefektivně. Tu hodinu využiji na maximum. Nemohu si říct, že něco udělám později.

 

Dále čtěte

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené