Přeskočit na obsah

Přichází antiepileptikum další generace

„Tento lék by měl být ve srovnání s ostatními antiepileptiky účinnější a současně by měl mít méně nežádoucích účinků. Navíc vůbec poprvé, co existuje léčba epilepsie, můžeme pacientovi nasadit antiepileptikum hned od prvního dne v cílové terapeutické dávce. Vyhneme se tak pozvolné, často velmi zdlouhavé titraci, bez níž jsme si až doposud nedovedli zahájení antiepileptické farmakoterapie vůbec představit,“ říká prof. MUDr. Milan Brázdil, Ph.D., FRCP, z Centra pro epilepsie Brno, I. neurologické kliniky LF MU a FN u sv. Anny v Brně. „Můžeme léčbu zahájit přímo dávkou 50 mg na den, která je u významné části pacientů již plně účinná. Teprve v případě, že se záchvat zopakuje, navyšujeme ad hoc do dávky 100 či 200 mg denně,“ vysvětluje prof. Brázdil. Brivaracetam je určen dospělým, dospívajícím a dětem od 4 let zatím jako lék druhé či třetí volby, a to v kombinaci s jiným antiepileptikem. Navazuje na stávající přední antiepileptikum první volby levetiracetam, které je ve vyspělých evropských zemích v monoterapii zřejmě vůbec nejčastěji předepisovaným antiepileptikem.

Další výhodou brivaracetamu je také možnost podávat jej injekčně či infuzí. „V praxi se opakovaně setkáváme s případy, kdy pacient není schopen tablety z různých důvodů (často po přechodnou dobu) spolknout. V takových případech je dobré mít po ruce jinou formu,“ říká prof. Brázdil.

Brivaracetam přišel do České republiky se zpožděním, v řadě evropských zemí je v léčbě epilepsie dostupný již od roku 2016.

Dále čtěte

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené