Přeskočit na obsah

Vzniká nový generický šampion

Většinu ve spojeném podniku (57 %) budou vlastnit akcionáři Pfizeru. Nová firma se nejspíše stane největším výrobcem generických léků podle tržeb před společností Teva. Naopak Pfizer pozici světové jedničky mezi všemi farmaceutickými firmami touto transakcí ztratí.

Dohoda zapadá do několikaletého trendu konsolidace na trhu s generickými léky. Na společnosti, které nabízejí generika, dopadá silný tlak na cenu. Mylan se po obchodní stránce potýkal s problémy a hledal novou strategii. Injekce od Pfizeru má byznysu pomoci, spojení dvou subjektů má rovněž přinést úspory.

„Transakce umožní nové společnosti významně rozšířit geografický dosah jak stávajícího širokého portfolia produktů společnosti Mylan, tak i produktů, které jsou ve vývoji, včetně významných investic vložených do oblastí komplexních generik a biosimilars, na nové rozvojové trhy, kde má společnost Upjohn obchodní infrastrukturu a znalost místního trhu,“ očekává podle společného stanoviska vedení Pfizeru a Mylanu. „Tato kombinace povede k rozvoji udržitelného, rozmanitého a diferencovaného portfolia léků na recept, komplexních generik, volně prodejných přípravků a biosimiliars, s podporou expertů na obchod a regulace, zavedené infrastruktury, špičkového výzkumu a vývoje, vysoce kvalitní výroby a perfektního distribučního řetězce,“ uvedly dál firmy v prohlášení. Očekávají, že nově vytvořený podnik bude mít za rok 2020 tržby 19 až 20 miliard dolarů. Sídlo bude mít ve Spojených státech a tři globální centra v Pittsburghu, Šanghaji a Hajdarábádu.

Pro srovnání, společnost Teva ohlásila za prvních šest měsíců letošního roku celkové tržby 8,6 miliardy dolarů a za celý rok očekává výnos 17 miliard dolarů. Společnost Pfizer očekává po oddělení Upjohnu v roce 2020 výnos přibližně 40 miliard dolarů.

Zároveň se samotný Pfizer úžeji zaměří na nová léčiva pod patentovou ochranou. „Pro společnost Pfizer představuje tato transakce ještě ostřejší zaměření na inovativní léky a je důkazem, že naším hlavním záměrem jsou inovace, které mění životy pacientů. Současně si udržíme finanční flexibilitu, abychom mohli pokračovat v našem silném výzkumu a investovat do růstu,“ uvedl ředitel Pfizeru dr. Albert Bourla.



 

 

Čtěte také:

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené