Přeskočit na obsah

Aktivity některých pracovišť Agelu posílí

Vnímáte aktuální dohodu s VZP o navýšení úhrad pro Jesenickou nemocnici jako dílčí krok, nebo skutečně plně vykompenzuje regionální znevýhodnění této nemocnice?

Dohoda řeší disproporci mezi tím, že v regionu musíte poskytovat péči pro lidi, kteří tam žijí, a tím, že jich tam nežije moc. Řeší to tak, aby bylo možné péči poskytovat alespoň bez ekonomických ztrát. Fixní náklady chirurgického oddělení jsou s trochou zjednodušení prakticky stejné, ať tam přijde padesát, nebo sto lidí. U porodů je to ještě markantnější. Pokud má být na Jesenicku dostupná porodnice, musíme to vzít v potaz. Náklady na 300 porodů, což je očekávaný počet v letošním roce, jsou prakticky stejné jako na 500 porodů. A k porodnickému oddělení potřebujete novorozenecké oddělení, pediatrii, anesteziologa ve službě a připravený chirurgický sál. Fixní náklady vynaložit musíte, přitom pojišťovnám vykážete méně než jeden porod za den. Když se tedy navýší o dvacet procent fixní složka úhrady, mělo by to zabezpečit pokrytí nákladů pro nemocnici. Pro občany v regionu je to skvělá zpráva, za těchto podmínek by měla být péče pro region zabezpečena.

Jednáme o tom několik měsíců, zvažovali jsme, jestli určit větší navýšení například pro porodnictví, menší pro chirurgii… Počítali jsme to, nakonec jsme se shodli na paušálním navýšení na 1,2násobek na celý objem péče.

 

Využije Agel některý z rozvojových programů, které VZP představila? Třeba nové úhrady jednodenní chirurgie?

Využijeme z nabídky VZP hodně. V Novém Jičíně máme komplexní onkologické centrum a robotickou chirurgii na robotu da Vinci. Tam rozhodně budeme chtít navýšit počet operací. Na zákroky je tam dlouhá čekací doba, řekněme měsíc.

 

Čtěte také:

 

Ta čekací doba je daná dosavadním úhradovým mechanismem?

Ne tak docela. Nicméně je tam v současnosti nastavený limit, na který musíme brát ohled. Pokud limit zmizí, opustí mě obava, že když přiměju lékaře operovat více, nebude to zaplaceno. Teď už zbývá jen donutit lékaře více operovat. Kromě toho také v komplexním kardiocentru v Třinci můžeme zvýšit počet drahých výkonů. Nebudeme na limitu v TAVI operacích, v implantacích MitraClip a dalších arytmologických operacích. Aktivity našich specializovaných pracovišť tedy posílí. Jsou to samé pozitivní zprávy. U centrové léčby je zrušení limitů úplně vynikající, protože se nedá odhadovat, jestli přijde od té které pojišťovny více, nebo méně nemocných. Je to velmi vstřícné k pojištěncům. Pro nemocnici bylo ekonomicky nevýhodné, když kvůli limitům na centrové léky ztratila třeba deset milionů korun.

 

Je vstřícný krok VZP pro vás impulsem zahájit jednání i s dalšími zdravotními pojišťovnami?

Budu se jim snažit sdělit, že pokud se VZP v tomto regionu takto stará o své klienty, měly by se o své klienty postarat minimálně stejně. Pokud by se pojištěnci chovali racionálně, pak když VZP zabezpečuje péči na vyšší úrovni, přecházeli by od jiných pojišťoven k ní.

 

Konkrétně pro Jesenickou nemocnici tedy chystáte další jednání s ostatními pojišťovnami o letošních úhradách?

Začali jsme u Všeobecné zdravotní pojišťovny jako u největšího plátce. Když jsme se teď s ní domluvili na standardním mechanismu, mohu vyjednávat s dalšími. Nechtěl jsem o této věci jednat s více pojišťovnami najednou, abychom pak neměli více různých mechanismů navýšení úhrady. Budeme teď jednat se všemi dalšími tak, jak silný kmen v regionu mají. Mezi prvními tedy nyní s Revírní bratrskou pokladnou a Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou.

 

Čtěte také:

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…