Přeskočit na obsah

Ministr Vojtěch: Zdravotnictví není v krizi

Bez dohody proběhla ve čtvrtek 5. září schůzka představitelů odborů, nemocnic, domácí péče a pacientských organizací sdružených v Krizovém štábu proti kolapsu zdravotnictví s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Premiér Andrej Babiš (ANO) na schůzku nakonec nepřišel a štáb trvá na setkání s ním.

Krizový štáb požadoval, aby ministr zdravotnictví úhradovou vyhláškou pro rok 2020 rozdělil v porovnání s letoškem kromě očekávaného nárůstu z vyššího výběru pojistného o 25 miliard korun ještě dalších 25 miliard korun z rezerv zdravotních pojišťoven. A to především do nemocnic. To ale ministr odmítl a vyhověl jen některým dílčím připomínkám domácí péče a akutních nemocnic. Vyhláška podpoří urgentní příjmy v nemocnicích, domácí péči ministr po připomínkovém řízení navýšil platby za dopravní výkony.

Odbory mluví o hluboké krizi zdravotnictví, kterou podle nich vyřeší postupné zvýšení výdajů na zdravotnictví tak, aby dosáhly devíti procent celkového HDP. Dnes je to zhruba sedm procent HDP. „V každé české nemocnici se dnes porušuje zákoník práce a zaměstnanci jsou přetěžováni,“ řekla podle ČTK předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Upozornila také, že čekací doby na vyšetření jsou dlouhé. Jako formu dalšího protestu zvažují lékaři a sestry v nemocnicích striktní dodržování zákoníku práce. Odbory si najaly PR agenturu, pracují na rozsáhlé celorepublikové reklamní kampani, plánují cesty po regionech.

Debata o rozpuštění 25 miliard korun z rezerv pojišťoven podle ministra nedávala smysl. „Kolegové požadují rozpustit polovinu rezerv zdravotních pojišťoven v příštím roce. To by samozřejmě vedlo k tomu, že by systém v dalších letech zkolaboval. Odbory řeší, co bude zítra, co bude příští rok, ale já musím řešit i co bude za dva tři roky,“ uvedl Vojtěch.

Součástí krizového štábu je Asociace českých a moravských nemocnic, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Česká lékařská komora, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, Svaz pacientů ČR, Charita ČR, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Asociace domácí péče ČR, Česká asociace sester, sekce domácí péče, Rada seniorů ČR, Gratia futurum 913, Českomoravská konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů ČR.

 

 

Ministr zdravotnictví Adam Votjěch po jednání s krizovým štábem:
Dnes jsme jednali s takzvaným krizovým štábem. Myslím, že to je spíše skupina některých zástupců některých segmentů, kteří jsou zkrátka nespokojení s tím, jak budou nastaveny úhrady v příštím roce. Myslím, že není nutné hovořit o jakékoli krizi. Ano, zdravotnictví má své problémy, ale určitě není v krizi a určitě nekolabuje, jak se snaží odbory a takzvaný krizový štáb.
Seznámil jsem kolegy s tím, jaký je plán na příští rok. Úhradová vyhláška, kterou budeme prezentovat příští týden, zaručuje růst všech segmentů. Není žádný segment, který by stagnoval, nebo který by si pohoršil. Celkové příjmy systému od roku 2015 jednoznačně stoupají a příští rok budou 350 miliard korun. Co se týká jednotlivých segmentů, které zastupuje krizový štáb, nemocnice i domácí péče rostou. Domácí péče dříve stagnovala, nyní skutečně roste. Není férové hovořit o tom, že nechceme podporovat domácí péči. Není to pravda. Na domácí péči pracujeme, máme pracovní tým, který se tomu věnuje.
Vnímám to celé jako nátlak lidí, kteří nevyjednali se zdravotními pojišťovnami to, co si představovali. Možná ani do jednání nešli s tím, aby se vůbec dohodli. Každý by chtěl více, ale ostatní segmenty se dohodly, pouze část nemocnic a domácí péče ne.
Kolegové požadují rozpustit polovinu rezerv zdravotních pojišťoven v příštím roce. To by samozřejmě vedlo k tomu, že by systém v dalších letech zkolaboval. Rezervy zdravotních pojišťoven samozřejmě jsou určeny výhradně na péči a pojišťovny je nemohou vynaložit na nic jiného. Pokud ale rozpustíme polovinu rezerv v prvním roce, úhrady se ustálí na skokově vyšší úrovni. Pak budeme buď muset doplnit další finance, nebo systém zkolabuje. Pokud chceme, aby systém fungoval dlouhodobě a udržitelně, můžeme rezervy rozpouštět postupně, když bude třeba horší výběr pojistného na zdravotního pojištění, ale rozpustit polovinu rezerv v jednom roce by bylo neodpovědné. Odbory řeší, co bude zítra, co bude příští rok, ale já musím řešit i co bude za dva tři roky.
 

 

 

 

Čtěte také:

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené