Přeskočit na obsah

Senzor v botě, vítěz neurologického hackathonu

Soutěž programátorů a inovátorů Neurological Hackathon v říjnu v Praze vyhrál projekt NovaSol týmu Data Gardeners pro diagnostiku chůze u pacientů s roztroušenou sklerózou. Jedná se o senzor chůze ve vložce do bot spojený s mobilní aplikací. Úkolem v soutěži bylo najít během 24 hodin řešení pro některý ze čtyř zadaných problémů, se kterými se potýkají pacienti s roztroušenou sklerózou. Sedmnáct soutěžních týmů více než stovky počítačových specialistů vytvářelo projekty na motivaci pacientů ke cvičení, detekci úrovně stresu a únavy, domácí rehabilitační zařízení a zařízení pro monitorování stavu pacientů.

„Na projektu NovaSol si nejvíce ceníme toho, že se jedná o řešení, které by snadno mohlo být využitelné v běžné praxi. Z toho důvodu plánujeme také následné setkání vítězného týmu Data Gardeners se zástupci pacientské organizace a potenciálním investorem,“ říká Tomáš Moravec, manažer společnosti Novartis, která neurologický hackathon vyhlašuje.

Většina účastníků soutěže přijela ze zahraničí. Vítězný projekt získal odměnu sto tisíc korun. „Náš projekt se zaměřuje na jeden z častých symptomů roztroušené sklerózy – změny chůze. V současné době je k tomuto účelu k dispozici jen málo diagnostických nástrojů, které lze použít jen v prostředí specializovaného pracoviště. Navrhli jsme diskrétní samonabíjecí senzor, který je umístěný ve vložce boty a je propojený s mobilní aplikací. Přesně měří parametry chůze a data nasbíraná za dlouhou dobu může pacient snadno sdílet s lékařem, který díky tomu může lépe sledovat progres nemoci i účinky medikace,“ říká Vojtěch Nedvěd z vítězného týmu Data Gardeners.

Oceněn byl i projekt digitální platformy, která umožňuje vytvoření individuálního léčebného plánu a sledování jeho dodržování. Během hackathlonu byli programátorům k dispozici mentoři – odborníci z farmaceutického průmyslu i pacientka.

 

Čtěte také:

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené