Přeskočit na obsah

Kompenzace pomohou, ale nespasí

Ministerstvo zdravotnictví dokončilo kompenzační vyhlášku podle zákona o kompenzacích poskytovatelům zdravotních služeb v souvislosti s epidemií COVID‑19. Vyhláška má od 1. července navýšit úhrady, podepsána by tedy měla být ještě v červnu. Příslušný zákon, který ministra zmocňuje k jejímu vydání, aktuálně (k 18. 6.) čeká na podpis prezidenta republiky.

Cílem vyhlášky je kompenzace propadů produkce z důvodu epidemie onemocnění COVID‑19 a kompenzace zvýšených nákladů poskytovatelů způsobených epidemií při současném respektování finančních možností zdravotních pojišťoven.

Bez vyhlášky by podle propočtů ministerstva hrozil souhrnně poskytovatelům v letošním roce propad o 30 miliard korun ve srovnání s plány. Díky kompenzační vyhlášce by mělo být mezi poskytovatele rozdělen celý balík, se kterým počítaly zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven, a ještě osm miliard korun navíc.

Nemocnice dosáhnou díky kompenzační vyhlášce na plnou úhradu slibovanou letošní vyhláškou, už když vykážou alespoň 78 až 82 procent loňského objemu péče. Přesto podle člena rady Asociace českých a moravských nemocnic Ing. Michala Čarvaše, MBA, některé nemocnice nebudou mít dost financí na zvláštní odměny pro zaměstnance. Hůř na tom podle ředitele Čarvaše budou ty nemocnice, které mají velký podíl příjmů z ambulancí nebo následné péče. Celkově vyhlášku Čarvaš vítá, bez ní by byl propad dramatický. Z toho, že na odměny pro zdravotníky někde nedojde, měly obavu Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče i Lékařský odborový klub. Rozsah odměn stanovený návrhem vyhlášky považují za nedostatečný a netransparentní. Ministr ale trvá na tom, že s výjimkou covidových oddělení musí o odměnách rozhodovat každá nemocnice bez svázání ministerskou vyhláškou.

Ambulantní specialisté chtěli záruku plateb na úrovni loňského roku. „Propad je různý v různých segmentech. V průměru v období leden až květen zaznamenaly ty ordinace, které zůstaly celou dobu otevřené, dvacetiprocentní propad, a dodnes nemají stejnou produkci jako loni. V prvním návrhu kompenzační úhradové vyhlášky přitom ministerstvo zdravotnictví navrhlo ambulantním specialistům navýšení o čtyři až pět procent. To je kriticky málo,“ uvedl předseda Sdružení ambulantních specialistů ČR MUDr. Zorjan Jojko. Pro celý segment by to podle něj znamenalo pomoc ve výši 150 milionů korun. A pro ambulantního specialistu to, že bude muset vracet ze zálohových plateb pojišťoven většinu peněz, vyplacených zálohami nad úroveň vykázané péče. Pokud má v měsíci proti loňsku propad o dvacet procent, musel by část odpovídající zhruba patnácti procentům záloh pojišťovnám vracet. Při vypořádání připomínek ministerstvo hodnotu bodu pro samostatné ambulance navýšilo. Ne ale tak, jak Sdružení ambulantních specialistů ČR nebo Česká lékařská komora žádaly. A tak podle Jojka nadále hrozí významné části ambulancí existenční potíže. Ministerstvo to neočekává a tvrdí, že specialisté ještě mohou do konce roku navýšit počet vykázaných výkonů, a tak propad do určité míry vyrovnat. Podle prezidenta České lékařské komory MUDr. Milana Kubka je to kapacitně nemožné. Ambulantní specialisté mají mít ještě ohledně kompenzační vyhlášky na ministerstvu další jednání.

Praktickým lékařům návrh kompenzační vyhlášky slibuje od 1. července více peněz za signální výkon epizody péče, a to 61 korun. Dále se zvýší úhrada za mimokapitační výkony. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR nevykompenzuje vyhláška ztráty praktikům plně. Upozorňuje přitom, že nejvíc dopadá snížení počtu návštěv na ty ordinace, které mají největší podíl příjmů mimo kapitační platbu. A to je přitom směr, ke kterému se ministerstvo i pojišťovny snažily praktiky v posledních letech motivovat. Navýšení přiznává vyhláška také domácí péči, sociálním službám, lékárnám a dalším segmentům.

 

Ambulantní specialisté mají mít ještě ohledně kompenzační vyhlášky na ministerstvu další jednání.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…