Přeskočit na obsah

Vytištěný model srdce pro operace „nanečisto“

Kardiologové z Nemocnice AGEL Třinec‑Podlesí začali jako první v ČR rutinně využívat k práci technologii 3D tisku. Na precizních modelech si mohou předem vyzkoušet, jaký typ a velikost okluderu je vhodný pro katetrizační uzávěr ouška levé síně. Díky tomu je zákrok pro pacienta bezpečnější a efektivnější, navíc i méně nákladný.


Snaha udělat radost svému nejbližšímu stála na počátku metody, kterou od letošního roku využívá Kardiologické oddělení Nemocnice Podlesí. Zdejší biomedicínský inženýr Jan Hečko se totiž rozhodl o loňských Vánocích vytisknout na základě dat z CT vyšetření srdce svého tatínka a dát mu ho jako dárek. Ve stejné době se shodou okolností seznámil se stále dostupnější technologií 3D tisku i kardiolog MUDr. Otakar Jiravský. Pak už netrvalo dlouho a v nemocnici vznikla pracovní skupina specialistů s výstižným názvem 3D Prin‑ Team s cílem prozkoumat reálné využití 3D tisku v kardiologii. Experti začali studovat vědecké publikace, hledali ideální techniku i metodiku tisku a každý krok testovali novým tiskovým modelem.

„Když jsem uviděl, jak reálné a kvalitní modely srdcí jsou kolegové schopni vytisknout, hned mě napadla možnost, jak udělat katetrizační uzávěr ouška bezpečnější,“ konstatuje arytmolog MUDr. Jan Chovančík, Ph.D., a připomíná, že ouško levé síně je častým zdrojem trombů, které jsou příčinou vzniku cévních mozkových příhod u pacientů s arytmiemi, hlavně s fibrilací síní. K jeho uzávěru je na trhu několik typů okluderů, vždy v různých velikostech. „Držet v ruce reálnou levou síň pacienta a vyzkoušet předem, který z dostupných okluderů bude vyhovovat nejlépe, je zrealizovaný sen v předoperačním plánování,“ neskrývá nadšení další člen 3D PrinTeamu MUDr. Miroslav Hudec.


Přesný model za stovku

Než se ale lékařům dostane do rukou přesná kopie levé srdeční síně pacienta k operaci „nanečisto“, musí se spojit řetězec jednotlivých úkonů. „Na začátku máme snímky z CT, což jsou ve své podstatě dvojrozměrné obrázky, a z nich ve speciálním softwaru vyberu potřebná data pro 3D modelování. Cílem je vytvořit model ve skutečné velikosti jedna ku jedné, aby svou anatomií přesně odpovídal srdci konkrétního pacienta,“ vysvětluje Ing. Hečko, jehož tvorba vlastního softwaru ke zpracování a vizualizaci dat se stala součástí doktorského studia oboru Kybernetika na Vysoké škole báňské v Ostravě. Tisk jednoho modelu trvá 5–6 hodin a náklady na jeho výrobu se pohybují do 100 korun.

Kromě zvýšení bezpečnosti je přínosem uvedeného postupu i snížení nákladů na operaci. Cena jednoho okluderu se pohybuje kolem 35 000 korun, a pokud lékaři předem vědí, který použít, nemusejí pak vhodný zkoušet až při samotné operaci. Nepoužité okludery nelze totiž využít při dalších zákrocích katetrizačního uzávěru ouška, kterých provedou lékaři v Nemocnici AGEL Třinec‑Podlesí ročně kolem pětadvaceti.


Využití u dalších intervencí?

Třinecký 3D PrinTeam už nyní hledá další možnosti, jak stále populárnější technologii ještě více využít, např. u jiných nekoronárních intervencí, které lze předem vyzkoušet. „Naším cílem je nabídnout možnosti 3D modelování a 3D tisku ostatním kolegům, aby naše získané zkušenosti i technologie mohli využít pro bezpečnější provádění výkonů také u svých pacientů,“ říká MUDr. Jiravský s tím, že naprosto klíčové je vymyslet přesná data pro tisk, který je jinak už na profesionální úrovni a umožňuje tisknout i z měkkých materiálů.

Experti z Nemocnice AGEL Třinec‑Podlesí přiznávají, že úspěšné zavedení nové metody jim zabralo obrovské množství času, ale když se celý tým sešel dohromady, vše nabralo neuvěřitelnou dynamiku. „Nic z toho by však nebylo možné bez firmy Cardion, která nám zakoupila 3D tiskárnu. Každý člen týmu dokázal přinést něco jiného, což nás posunulo k tomu, že se původní vánoční sen stal realitou a že můžeme pacientům nabídnout bezpečný, rychlý a efektivní zákrok,“ těší MUDr. Jiravského. Své zkušenosti třinečtí kardiologové sdíleli i na letošním kongresu Evropské kardiologické společnosti.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené