Přeskočit na obsah

Ministerstvo chce zavést novou cenu pro sestry

Nové ocenění, které by ministerstvo zdravotnictví udělovalo každý rok, by mělo pomoci posílit prestiž tohoto povolání. Každoročně by byl vybraný jeden držitel a ten by získal pamětní list a 100 000 korun. Finance mají jít z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. Návrh na zavedení nového ocenění poslalo ministerstvo zdravotnictví k připomínkám, rozhodne o něm vláda formou vládního nařízení, a to nejdříve v srpnu.

Ocenění má dostat jméno Alice Garrigue Masarykové, dcery prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, zakladatelky Československého červeného kříže. Má se udílet jednou ročně na Mezinárodní den sester 12. května.

„Jde o nástroj, jenž bude sloužit k projevení veřejného uznání, respektu k oboru ošetřovatelství a společenské podpory osobám, které svou prací působí na rozvoj oboru ošetřovatelství, kvalitu poskytované ošetřovatelské péče a ovlivňují svým přínosem životy pacientů,“ odůvodnilo svůj návrh na zavedení nové ceny ministerstvo zdravotnictví. Úřad také uvádí, že by v důsledku mohlo nové ocenění zvýšit vážnost ošetřovatelského povolání, a tak pomoci zvýšit počty zájemců o povolání sestry.

Ministerstvo prosazuje, aby vláda schválila zavedení nového ocenění s okamžitou platností, aby bylo možné první cenu udělit ještě letos. A to kvůli vysokému pracovnímu nasazení sester v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Ocenění s nápadně podobným názvem, Cenu Alice Garrigue Masarykové, udílí od roku 2004 každoročně Velvyslanectví USA v Česku jako výraz uznání osobnostem nebo subjektům, které se mimořádně zasloužily o rozvoj lidských práv v České republice a svojí podporou sociální spravedlnosti a obranou demokratických svobod vytvářejí otevřenou občanskou společnost.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…