Přeskočit na obsah

Hrozba hypovitaminózy D aneb Proč se vrací křivice

Současné poznatky o vzájemném vztahu mezi koncentrací 25(OH) vitaminu D a parathormonu (PTH) vedou k přesvědčení, že dostatečné saturace organismu vitaminem D se dosahuje při významně vyšší koncentraci 25(OH) vitaminu D, než se původně předpokládalo. Mnoho lidí nepochybně trpí pouze sníženou saturací organismu vitaminem D (v anglosaské literatuře označované jako "insuficiency").

Přitom ještě nedochází k typickým skeletálním projevům jeho chybění ("deficiency"), ale situace organismu není příznivá. Byly publikovány znepokojivé odhady udávající, že dnes může být ve Spojených státech a Evropě postiženo různým stupněm nedostatku vitaminu D 30 až 50 % populace. Nedostatek vitaminu D se projeví jako křivice u rostoucích dětí a osteomalacie u dospělých.

V posledních letech se opět setkáváme s výskytem deficitní křivice u dětí v důsledku mnoha faktorů. Nejvíce jsou v naší zeměpisné šířce ohroženy výlučně kojené děti tmavé pleti bez suplementace a děti narozené matkám s deficitem vitaminu D během těhotenství. Nicméně případy křivice jsou hlášeny také u starších dětí.

Je důležité si uvědomit, že vitamin D je v první řadě produkován v kůži po vystavení ultrafialovému záření (UV) a pouze 10 % pochází ze stravy. Změny životního stylu a doporučení směřující ke snížení rizika karcinomu kůže (používání krémů s vysokým ochranným UV faktorem, ochrana kůže speciálními oděvy) mohou zabránit dostatečné tvorbě tohoto vitaminu u většiny dětské populace. Saturaci organismu vitaminem D ovlivňují vnější a vnitřní faktory (viz tab. 1).

 

Nejvíce ohrožené nedostatkem vitaminu D jsou následující rizikové skupiny:

* Plody in utero
* Těhotné a kojící ženy
* Novorozenci a kojenci
* Děti: rostoucí a vyvíjející se organismus, děti s opakovanými infekty a nízkou siderémií
* Vegetariáni a vegani
* Pacienti s malabsorpcí (CF, IBD, celiakie, pankreatická insuficience)
* Chronická onemocnění jater a ledvin
* Pacienti s nefrotickým syndromem a exsudativní enteropatií - ztráty bílkovin
* Pacienti léčení dlouhodobě antikonvulzivy a léky ovlivňujícími aktivitu cytochromu P450
* Senioři, postmenopauzální ženy
* Stavy po CMP s parézami
* Pacienti s dispozicí ke kostním chorobám, opakovanými zlomeninami, osteopenií a osteoporózou
* Kardiaci, hypertonici, diabetici
* Pacienti s poruchami kalciumfosfátového metabolismu - hypo- a pseudohypoparathyreosa, tetanie
* Lidé vyhýbající se přirozené expozici slunci

V posledních dvou letech výrazně pokročilo pochopení syntézy a funkce vitaminu D. Tyto nové poznatky a zprávy o novém výskytu křivice si vyžádaly přehodnocení a vytvoření nových doporučení pro suplementaci vitaminu D nejen v kojeneckém věku, ale také u batolat, dětí předškolního i školního věku a adolescentů.

Za povšimnutí stojí, že při dostatečné koncentraci 25(OH) vitaminu D nad 50 nmol/l (20 ng/ml) se ve střevě vstřebává kolem 30 % vápníku, i když v době rychlého růstu (první rok života; pubertální růstový spurt) může vstřebání vápníku dosáhnout 60 až 80 procent. Při nedostatku vitaminu D se ve střevě vstřebává pouze 10 až 15 % vápníku a je snížena také celková reabsorpce fosfátu.

Klinický projev deficitu vitaminu D, křivice, zahrnuje změny na skeletu nebo bolesti a je spojen s klinickými projevy souvisejícími s hypokalcémií. Toto onemocnění lze rozdělit do tří stadií (viz tab. 2).

 

Klasifikaci stavů vitaminu D v závislosti na koncentraci 25(OH) vitaminu D znázorňuje tab. 3.


 

Doporučené dávky vitaminu D

Nejnovější doporučení American Academy of Pediatrics z roku 2008 považují za dolní hranici normy koncentrace kalcidiolu 20 ng/ml = 50 nmol/l pro všechny věkové kategorie. Tato hodnota kalcidiolu je zároveň hranicí terapeutického zásahu.

Tuto koncentraci by měla zaručit minimální denní dávka nebo tvorba 400 IU vitaminu D u dětí všech věkových kategorií. Řada autorů však doporučuje za optimální hranici alespoň 30 ng/ml = 75 nmol/l. Tomu odpovídá denní přívod nebo tvorba 600 až 800 IU vitaminu D pro všechny věkové kategorie.

Důležité je zajistit dostatek vitaminu D u gravidních žen. Kalcitriol během těhotenství nepřestupuje placentu, kalcidiol však ano. Dostatečná saturace mateřského organismu vitaminem D v graviditě je pro první měsíce postnatálního života dítěte rozhodujícím faktorem.

V České republice se ženám doporučuje užívat běžnou preventivní dávku vitaminu D během celé gravidity. V ženském mléce je vitaminu D málo, a kojení tedy nemůže pokrýt potřebu dítěte. V ČR se doporučuje suplementace plně kojených donošených dětí v dávce 500 až 1000 IU denně od dvou týdnů věku do 12 měsíců, u dětí narozených na jaře a do 18 měsíců u dětí narozených na podzim. U nedonošených dětí se doporučuje podávat 800 až 1 000 IU vitaminu D denně do dvou let věku. Suplementace uměle živených dětí závisí na typu formule podle stupně fortifikace.

Standardní kojenecké formule většinou obsahují jen 40 až 60 IU vitaminu D ve 100 ml připraveného mléka, což nepokryje potřeby rostoucího kojence. Proto je nutné doplňovat vitamin D ve stejné dávce 500 až 1 000 IU vitaminu D denně stejně jako u kojených dětí minimálně po celý první rok života. V zimních měsících je vhodné podávat dávku minimálně 500 IU také batolatům a dětem předškolního věku. Starším školním dětem a adolescentům v době pubertálního růstového spurtu se doporučuje množství 800 až 1 000 IU vitaminu D denně při zajištění doporučených denních dávek vápníku.

Děti v 18 měsících života potřebují kolem 600 mg vápníku denně a požadavky rostoucího organismu stoupají s maximem v období puberty, kdy doporučený denní příjem dosahuje 1 200 až 1 500 mg kalcia. V rizikových skupinách dětské populace je nutné dávkování vitaminu D adekvátně upravit. Suplementace vitaminem D je v podstatě hormonální léčbou a díky svému vysoce komplexnímu účinku na řadu úrovní a systémů lidského organismu se v budoucnu může stát také kauzální a genetickou terapií. Tyto velice nadějné a perspektivní hypotézy musejí ještě potvrdit další klinické studie.

Nezanedbatelný benefit budoucí terapie vitaminem D představují také poměrně nízké náklady této léčby. Vážně se uvažuje o suplementaci některých základních potravin k zajištění dostatečné saturace vitaminem D celé populace. Již dnes jsou v některých zemích fortifikovány vybrané mléčné výrobky, nápoje a pečivo. Obsah vitaminu D ve vybraných potravinách shrnuje tab. 4. 



Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Britská NHS vyrazila do boje proti HPV

12. 8. 2025

Britská Národní zdravotní služba (NHS) naléhavě žádá statisíce mladých lidí, kteří dosud nepodstoupili očkování proti lidskému papilomaviru (HPV),…