Přeskočit na obsah

Rozhoduje o obezitě kvantita nebo typ konzumovaných sacharidů?

Podle zjištění autorů se totiž obézní osoby nevyznačují celkově vyšším příjmem sacharidů, nýbrž konzumací především sacharidů rafinovaných,obsažených např. v bílém pečivu nebo těstovinách. Právě ty totiž způsobují prudké vzestupy glykémie, které pak v případě nedostatečného energetického výdeje přispívají k hromadění tělesného tuku. Toto zjištění je mimořádně důležité v době, kdy americkou veřejnost namísto dřívějšího sloganu „low fat diet“ zachvacuje slogan nový – „low carb diet“. Ukazuje totiž, že samotné snížení příjmu sacharidů by se mohlo minout cílem.

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 4/2005, strana 8

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

Virus je blíž, než si myslíme

12. 11. 2025

V České republice dochází v roce 2025 k výraznému nárůstu případů virové hepatitidy typu A (VHA), přičemž incidence výrazně překračuje běžné roční…