Stránky jsou určené odborníkům ve zdravotnictví.
Sobota 18. listopad 2017 | Svátek má Romana
  |  Politika  |  Komentáře  |  Finance  |  Kongresy  |  Z regionů  |  Tiskové zprávy  |  Legislativa  |  Rozhovory  |  

INFORMACE

PŘIHLÁŠENÍ
Registrovaný e-mail:
Heslo:
 

Zonulin a celiakie

Zonulin a celiakie

Medical Tribune 26/2009
27.09.2009 13:12
Zdroj: Medical Tribune
Autor: Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc

Lidský protein zonulin sehrává významnou roli při vzniku celiakie a mnoha autoimunitních onemocnění včetně roztroušené sklerózy a diabetu 1. typu. Ačkoli je znám bezmála deset let, jeho identita zůstávala záhadou, což změnila studie týmu vedeného Alessiem Fasanem z University of Maryland School of Medicine publikovaná v prestižním vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fasanův tým zjistil, že zonulin je prekursorem haptoglobinu 2. Samotný haptoglobin je evolučně velmi starý protein a je znám jako marker zánětu. Původní forma proteinu haptoglobin 1 se vyskytuje u širokého spektra živočichů a je evolučně stará 800 milionů let. Haptoglobin 2 je variantou haptoglobinu 1 a je jím vybaven pouze člověk. Z genetických analýz vyplývá, že haptoglobin 2 je zřejmě starý asi 2 miliony let a je jím vybaveno asi 80 % lidské populace. Centrem pro dnešní rozšíření haptoglobinu 2 byla Indie.

Prekursor haptoglobinu 2 byl vnímán jako „surovina“ pro produkci haptoglobinu 2 a nebyla mu připisována žádná zvláštní fyziologická funkce. Fasano je však přesvědčen, že prekursor haptoglobinu 2 čili zonulin je zodpovědný za řadu autoimunitních reakcí. Opice a lidoopi, kteří haptoglobin 2 postrádají, jsou vůči autoimunitním onemocněním výrazně odolnější. U člověka bylo popsáno minimálně 70 chorob vyvolaných autoimunitní reakcí.

Celiakie je důsledkem reakce imunitního systému na gluten pšenice. Ve střevě pacientů vyvolává gluten zvýšenou produkci zonulinu. V reakci na přítomnost zonulinu stoupá permeabilita střevní sliznice pro velké molekuly včetně glutenu. Gluten tak vstupuje do organismu a vyvolává tam silnou imunitní odezvu, která je zacílena na tkáně střeva, a nikoli na samotný gluten. Podobně mohou být průnikem přes zvýšeně permeabilní stěnu střeva nastartovány i autoimunitní reakce na molekuly, jež jsou spojeny se vznikem cukrovky.

Zvýšení permeability vyvolává zonulin i v dalších tkáních. Může tak například narušit cévně‑mozkovou bariéru a zvýšit průnik některých látek do mozku. Nedávno byla prokázána zvýšená produkce zonulinu a následná vyšší propustnost cévně‑mozkové bariéry u pacientů trpících nádorovým onemocněním mozku.



Copyright © 2000-2017 MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o. a dodavatelé obsahu (ČTK).
All rights reserved.  Podrobné informace o právech.  Prohlášení k souborům cookie.  

Jste odborný pracovník ve zdravotnictví?

Tyto stránky jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví. Informace nejsou určeny pro laickou veřejnost.

Potvrzuji, že jsem odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat.
Beru na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.
Pro vstup na webové stránky je potřeba souhlasit s oběma podmínkami.
ANO
vstoupit
NE
opustit stránky