Přeskočit na obsah

Velrybáři z Ústí loví kapří plůdky z Vltavy

Blogy Medical Tribune

Velrybáři z Ústí nad Labem mají prázdné kádě a vyrážejí na lov. V kádích severočeské Krajské zdravotní totiž chybí celkem 93 kaprů (lékařů). A nepodařilo se je chytit na udici se 150 žížalami (žížala = tisícikoruna) , jelikož dávka žížal je vázaná dodacím listem na 5 až 10 let, podle kádě. A na to kapr blízko místa, kde se Labe mění na Elbe, může dlabat. Teda plavat.

Po neúspěchu u kaprů vyhlásili velrybáři z Krajské zdravotní na webech vybraných lékařských fakult lov na kapří plůdky (mediky v posledním ročníku). Lákají je na skvělé vybavení kádě. Na přístrojové vybavení Krajské zdravotní se dalo tolik žížal, až jedna zkušená kapřice získala cenu LOKu za statečnost.

Ve vybraných kádích dostane kapr junior svobodně na vybranou, že pokud chce plaveckou knížku(atestaci), musí podepsat dodací list (kvalifikační dohodu), nebo si sehnat žížaly do velkochovů sám. A v dodacím listu se kapřík zavazuje, že s plaveckou knížkou zůstane 5 let v kádi nebo vrací žížaly i s bonusem, a taky že čas, kdy klade jikry, se nepočítá. Spolkne to plůdek i s navijákem?

Ušetřené žížaly se dle tradice nacpou do betonu a asfaltu (viz miliardové investice do pochybných zakázek). Do pražských velkochovů přitom vede trnitá stezka. Na D8 chybí 29 tunelů mezi Lovosicemi a Řehlovicemi a v těch se nějaký kamion žížal snadno ztratí. To koneckonců u dálnic umíme dobře. Na plůdky by pak čekal hned dvojí zážitek - kromě tunelů v betonu i moderní tunel ve vybavení. Například nové cétečko.

O rovné dělení žížal kaprům bez knížek se ale starají u Vltavy. Loni tam spravedlivě vymysleli/y žížaly na příděl. Do šedé kádě půl žížaly a do zelené půlka z půlky. A aby to bylo ještě spravedlivější, tak ten, kdo je rozděluje a razítkuje praxe do plaveckých knížek, si může s žížalami kypřit půdu.

Ve velkochovech lze pak především kolem Vánoc, jak psal Ivan Klíma, najít kapry podmíráky. Kapr podmírák má dvanáct šupin a čeká na plaveckou knížku. Tvrdí se, že podmíru má dobrovolně. Ale zkuste si bez nich představit Vánoce…

Spolkne plůdek udici? A smí se vrtět v kádi? A snášet jikry? Uplavou kapři dřív než jim vypustíme rybník?

MUDr. Štěpán Sulek, www.tribune.cz

Zdroj: Medical Tribune

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…