Přeskočit na obsah

Jak je to s poplatky při kontrolách? Právník radí.

Sdělte mi, prosím, právní názor na vybírání regulačních poplatků 30,- Kč při kontrolních ošetřeních, kdy si lékař aktivně opakovaně zve na formální kontroly svého, již ošetřeného, pacienta? Vidím to kolem sebe, jak ostatní lékaři vesele inkasují další a další peníze...Nejde naopak o prakticky jedno vyšetření, při kterém se vybere regulační poplatek na začátku, při prvním vyšetření, a další by měla být již bez placení?

Odpovídá JUDr. Dominik Brůha.

Podle § 16a odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, pojištěnec (anebo za něj jeho zákonný zástupce), je povinen v souvislosti s poskytováním hrazené péče hradit zdravotnickému zařízení, které zdravotní péči poskytlo, regulační poplatek – konkrétně podle písm. a) uvedeného ustanovení ve výši 30 Kč za návštěvu, při které bylo provedeno klinické vyšetření u praktického lékaře, praktického lékaře pro děti a dorost, ženského lékaře, nebo za návštěvu, při které bylo provedeno vyšetření u zubního lékaře.

K praktické aplikaci vybírání regulačních poplatků vydalo Ministerstvo zdravotnictví sérii tří Metodických pokynů – (viz http://www.mzcr.cz/Odbornik/dokumenty/regulacni-poplatky-metodicky-pokyn_1821_1197_3.html ). Podle uvedeného metodického pokynu lze za návštěvu, při které bylo provedeno klinické vyšetření považovat takové vyšetření, které naplňuje obsah komplexního, cíleného, kontrolního nebo konziliárního vyšetření a je vykázáno až na výjimky příslušnými výkony v dané odbornosti podle Seznamu výkonů.

Klinické vyšetření začíná pohovorem s pacientem ke zjištění vývoje jeho zdravotních potíží. Lékař posoudí průběh onemocnění, stanoví a vysvětlí diagnostický a léčebný postup, zajistí další potřebná vyšetření, případně předepíše léky a provede administrativní činnosti související s výkonem. Základní úkony fyzikálního vyšetření jsou pohled, pohmat, poslech a poklep.

V jeden den může pojištěnec absolvovat i více návštěv u různých lékařů, kdy při každé této návštěvě je provedeno klinické vyšetření. Pak pojištěnec hradí za každou návštěvu poplatek ve výši 30,- Kč.

Pokud jde o návštěvu u lékaře ve smyslu ust. § 16a odst. 1 písm. a), b) a c) zákona o veřejném zdravotním pojištění, může být vybrán poplatek ve výši 30,- Kč pouze tehdy, když je provedeno klinické vyšetření.

Klíčový termín „klinické vyšetření“ je ovšem konkretizován i vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami (tzv. Seznam výkonů); přičemž podle této vyhlášky se za klinické vyšetření považuje i tzv. „kontrolní vyšetření“ - tj. vyšetření pacienta, kdy ošetřující lékař kontroluje průběh nebo výsledek léčby. Podle seznamu výkonů je obsahem kontrolního vyšetření především a) anamnéza cíleně zaměřená k průběhu nebo výsledku léčby, b) zhodnocení subjektivních obtíží a jejich změn, c) zhodnocení předcházejících vyšetření klinických, laboratorních a zobrazovacích, d) objektivní vyšetření zaměřené k průběhu nebo výsledku léčby, e) měření výšky, hmotnosti, krevního tlaku, pulsu, dechové frekvence, rychlosti výdechu peakflowmetrem pokud je ve vztahu k průběhu choroby nebo výsledku léčby, f) diagnostická rozvaha a závěr, g) poskytnutí odpovídajících informací nemocnému, rodině nebo zákonnému zástupci, h) edukace pacienta. i) sepsání lékařské zprávy – nálezu … atd.

Z uvedeného je patrné, že výklad pojmu klinické vyšetření je poměrně velmi široký a – aniž znám podrobněji skutečnou důvodnost „formálních“ kontrol zmíněných v dotaze, lze předpokládat, že dotyčný lékař se s velkou pravděpodobností zpravidla „vejde“ pod pojem „klinické vyšetření“, a tudíž většinou vybírá regulační poplatky oprávněně. V případě, že by lékař vybíral poplatek i v případě, kdy k tomu není oprávněn, můžete podat stížnost ke své zdravotní pojišťovně.

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…