Stránky jsou určené odborníkům ve zdravotnictví.
Středa 22. září 2021 | Svátek má Darina
  |  Politika  |  Komentáře  |  Finance  |  Kongresy  |  Z regionů  |  Tiskové zprávy  |  Legislativa  |  Rozhovory  |  COVID-19  |  

INFORMACE

PŘIHLÁŠENÍ
Registrovaný e-mail:
Heslo:
 

Lékařské recepty, jimž porozumí každý

Lékařské recepty, jimž porozumí každý

Medical Tribune 30/2011
20.12.2011 13:23
Zdroj: Medical Tribune
Autor: Axonite CZ, 2011, vydání první, 144 s., editoři: Štěpán Svačina, Jiří Široký, fotografie: Karel Meister, Petr Nikl

V Akademickém klubu 1. lékařské fakulty UK ve Faustově domě byla v pondělí 21. listopadu pokřtěna nová publikace nazvaná Kuchařka lékařů českých s podtitulem S nadhledem o životě, jídle a dietních opatřeních.

Jejími kmotry byli děkan 1. LF UK prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, který se se čtenáři podělil o recept na Marseillskou bujabézu, předseda ČLS JEP a certifikovaný somelier prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc., jenž kromě vlastního receptu na exotickou kachnu uzavírá celou knihu kapitolou o víně, a herec Bob Klepl, svou přítomností potvrzující, že nejde o knihu určenou pouze lékařům.

Tato unikátní kuchařka představuje 52 význačných českých lékařů prostřednictvím jejich esejů o jídle a vztahu k němu. Dotyční zde prozrazují své oblíbené recepty, jež jsou doprovázeny i lákavými fotografiemi doporučených pokrmů. Krátký životopis každého lékaře, jeho názor na život a vztah k jídlu na počátku každé kapitoly přibližuje čtenáři mj. také osobnost těchto veličin české medicíny v jakési nové a nezvyklé „člověčí podobě“.

Ta je umocněna schopností portrétisty Karla Meistera stisknout spoušť fotoaparátu v tu pravou chvíli. Úvodní slova garanta a spolueditora Štěpána Svačiny jsou mj. profesionálním upozorněním, že až tři čtvrtiny chorob jsou zaviněny výživou.

Přesto je patrno z uvedených receptů oblíbených jídel autorů, s jakou radostí ze života a chutí předávají své zkušenosti z vynikajících pokrmů, sice ne vždy dietních, ale zamilovaných – ze zcela odlišného oboru – totiž z kulinářství! Autoři jsou řazeni abecedně.

Životní vzpomínky, pestré zážitky z cest či přiznání zamilovaných jídel jsou předehrou k uvedení vlastního oblíbeného receptu. Inspirací jsou většinou rodinné tradice. Pokrmy exotičtější často spíše dokumentují navštívenou zem než slast z nezvyklých chuťových prožitků. Pochopitelně nechybí ani chvála vína!

Publikace není jen speciální kuchařkou, ale i určitým obrazem soukromí jednotlivých osobností, což knize dodává originalitu. Prozrazuje, že lékaři jedí rádi, jídla a klidného stolování v kruhu rodinném si většinou váží a někteří i velice rádi vaří.

Vynikající obrázky hotových pokrmů výborně dokreslují předkládaný text. Recepty jsou osvědčené a autorům chutnaly. Knihu lze pořídit prostřednictvím e‑shopu nakladatelství Axonite (www.axonite.cz) nebo v distribuční síti knihkupectví Kosmas.

-------

autor: Axonite CZ, 2011, vydání první, 144 s.,

editoři: Štěpán Svačina, Jiří Široký,

Medical Tribune



Copyright © 2000-2021 MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o. a dodavatelé obsahu (ČTK).
All rights reserved.  Podrobné informace o právech.  Prohlášení k souborům cookie.  

Jste odborný pracovník ve zdravotnictví?

Tyto stránky jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví. Informace nejsou určeny pro laickou veřejnost.

Potvrzuji, že jsem odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat.
Beru na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.
Pro vstup na webové stránky je potřeba souhlasit s oběma podmínkami.
ANO
vstoupit
NE
opustit stránky