Přeskočit na obsah

Kam směřuje firma Merck v ČR aneb od Thyroidinu k individuální dávce Euthyroxu

Společnost Merck má v léčbě poruch štítné žlázy mimořádně bohaté zkušenosti. Touto problematikou se zabývá už od roku 1894 a její historicky asi nejznámější přípravek, Thyroidin, původem ze zvířat, vydržel na mezinárodním farmaceutickém trhu nepřetržitě až do roku 1983, tedy téměř 100 let.

Vývoj léků určených k terapii nemocí štítné žlázy procházel několika etapami. „Zásadními léky pro řešení profylaxe nedostatku jódu byly Jodid spolu s Jodthyroxem a pro léčbu hyperthyreosy v 90. letech poprvé v Německu uvedený Thyrozol. Asi nejdůležitějším milníkem je z pohledu společnosti Merck rok 1973, kdy se začal vyrábět klíčový produkt Euthyrox – pokud jde o počet tablet v současnosti celosvětově nejprodávanější levothyroxin, jejž globálně užívá asi 18 milionů pacientů,“ vypočítává MVDr. Vladimír Štika, zástupce společnosti.

Euthyrox je v České republice dostupný už od roku 1992. Nejprve byl prodáván v síle 100 μg, úspěšná nabídka byla v roce následujícím rozšířena o další síly, a v roce 2000 o síly 75 a 125 μg, jež jsou ve firemním portfoliu dodnes. Letošní rok je ve znamení dalšího mohutného rozšiřování nabídky sil Euthyroxu, která je dnes opravdu pestrá: „Na českém trhu jsou nově k dispozici čtyři síly v dávkách 88, 112, 137 a 200 μg. V současnosti je tedy tento přípravek distribuován celkem v 9 silách (50, 75, 88, 100, 112, 125, 137, 150, 200 μg). Podle mého názoru je už aktuální nabídka natolik široká, že může být téměř každému nemocnému předepsána jeho optimální terapeutická dávka levothyroxinu v jedné tabletě denně, což je z hlediska adherence k léčbě asi to nejdůležitější,“ upozorňuje V. Štika.

Společnost Merck je celosvětově významným partnerem na poli thyreoidologie. Dlouholetá spolupráce při řešení jódového deficitu s ICCIDD (International Council for the Control of Iodine Deficiency Disorders) se promítla do projektu ThyroMobil, v jehož rámci bylo sledováno zásobení jódem a parametry štítné žlázy prakticky na všech kontinentech. U nás toto sledování proběhlo začátkem 90. let.

Snaha zpřístupnit více informací o onemocněních štítné žlázy vyústila do podoby každoročního květnového Připomínkového týdne štítné žlázy, který byl poprvé představen v roce 2008 a jehož 4. ročníku se letos zúčastnilo 40 zemí. Tato aktivita je zaměřena i na odbornou veřejnost (především na internisty a praktické lékaře) a jejím cílem je co nejvíce zvýšit informovanost o poruchách štítné žlázy a možnostech jejich terapie. Společnost Merck se rovněž významně podílí na aktivitách mezinárodních odborných společností z oblasti thyreoidologie, jako jsou ETA (European Thyroid Association) nebo LATAM, a to nejen sponzorováním provozu jejích webových stránek, ale i spoluprací na průběhu jejich kongresů a přípravou odborných symposií.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…