Přeskočit na obsah

Tlačí mě k výpovědi, co mám dělat?

Koncem roku jsem měla ne vlastní vinou prac.úraz s komplikacemi. Poté se přidalo další onemocnění. Jsem nyní v prac.neschopnosti již 5měsíců. Na pracovišti mne bez vysvětlení nepíší do služeb a na můj dotaz, proč se tak děje, mi nadřízená oznámila, že mám podat výpověď nebo mne jí dá ona. Důvod uvede jako nespolehlivost, neboť jsem nemocná. Co mám dělat?

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.

 

Nespolehlivost“ z důvodu nepříznivého zdravotního stavu a nutnosti pobývat na dočasné pracovní neschopnosti samozřejmě nemůže být důvodem výpovědi z pracovního poměru ze strany zaměstnavatele. Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze na základě některého z důvodů uvedených v § 52 zákoníku práce („ZP“) a žádný z těchto důvodů nebyl Vaším pobytem v pracovní neschopnosti naplněn.

 

Čistě teoreticky by mu mohl být blízko leda důvod pod § 52 písm. d) zákoníku práce, podle kterého může zaměstnavatel dát zaměstnanci výpověď, nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí. Ovšem v tomto případě by musel skutečně být vydán posudek o Vaší zdravotní nezpůsobilosti, pouhá dočasná pracovní schopnost opět nepostačuje. Konečně, podle § 53 odst. 1 písm. a) ZP není možné Vám dát výpověď v době, kdy jste v pracovní neschopnosti, výjimky z této zásady jsou obsaženy v § 54 ZP, ale z textu Vašeho dotazu mi neplyne, že by byly naplněny.

 

Vy sama se k výpovědi z Vaší strany samozřejmě nenechte dotlačit, zaměstnavateli neustále opakujte, že pro postup, kterým Vám hrozí, není naplněn zákonný důvod a hlídejte si dodržování režimu práce neschopné, protože pokud by zaměstnavatel kontrolou zjistil, že jste tento režim nedodržela, šlo by právě o jednu ze zmíněných výjimek dle § 54 ZP.

 

Pokud jde o neobsazování služeb, zde bohužel není právní rady, jak nějaké služby dosáhnout, neboť podle § 81 odst. 1 ZP je rozpis do směn plně v kompetenci zaměstnavatele.

 

www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…