Přeskočit na obsah

Může se navýšení platu časem vytratit?

1.Vystudovala jsem SZŠ - obor dětská sestra. Pracuji na neonatologii ve FN. Praxe přes 20 let. Je pravdou, že při péči o děti do 1 roku má být sestra zařazena do 11 plat. třídy bez dalšího studia?

2. Je možné aby sestra zajišťovala péči o 6,7, ojediněle 8 miminek?

3. Minulé navýšení platu nebylo v základu, ale pohyblivé složce. Časem zmizela. Může k tomu dojít také s navýšením od ledna 2015? Mají a měli na to právo?

 

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.

Ad 1) Takové oprávnění k zařazení do 11. platové třídy bohužel nemá oporu v právních předpisech, zejména pokud jde o nařízení vlády č. 222/2010 Sb., katalog prací, v platném znění.

 

Ad 2) Matematicky podle příslušných ustanovení Přílohy č. 3 vyhlášky č. 99/2012 Sb., která určuje minimální personální požadavky pro poskytování lůžkových zdravotních služeb, takto jedna zdravotní sestra může péči zajišťovat, ať už by se jednalo o běžný denní provoz anebo noční služby. Vždy však v souvislosti s tímto zdůrazňuji, že počty uvedené ve vyhlášce jsou vždy uvedeny jako minimální, nikoliv jako dostačující. Nelze opomenout generální ustanovení v Příloze č. 1 části I. odst. 1 vyhlášky č. 99/2012 Sb., a to, že zabezpečení zdravotnickými pracovníky a jinými odbornými pracovníky nad rámec stanovených požadavků závisí na druhu a objemu poskytované zdravotní péče, oboru a spektru prováděných výkonů a činností tak, aby byla zajištěna kvalita, bezpečí a dostupnost zdravotní péče. Nepíšu zde poprvé, že především toto ustanovení by mělo být při obsazování služeb dodržováno a že automaticky neznamená, že zaměstnavatel dodržuje vyhlášku, když splňuje minimální početní kritéria, jestliže reálná situace na pracovišti a potřeba kvality, bezpečí a dostupnosti zdravotních služeb vyžaduje personální obsazení vyšší.

 

Ad 3) Pokud jsem velmi obecný stručný a nekonkrétní dotaz správně pochopil, plat máte určen platovým výměrem, což zaměstnavatele opravňuje Vám existenci a případnou výši pohyblivé složky platu jednostranně určovat. Na popsaný postup tedy zaměstnavatel měl právo, existenci pohyblivé složky platu (neboli osobního ohodnocení) zákon pro Vás negarantuje a zaměstnavatel proto mohl vydat nový platový výměr bez pohyblivé složky (přičemž musel dodržet pevnou část platu, které stanoví nařízení vlády č. 564/2006 Sb. pro Vaši platovou třídu a platový stupeň). Podmínkou nového platového výměru je podle § 136 odst. 2 zákoníku práce písemné oznámení s uvedením důvodu (ty ovšem nejsou zákonem nijak specifikovány, důvod tedy může být jakýkoliv, např. nedostatečný rozpočet zaměstnavatele) nejpozději v den, kdy má nový platový výměr začít platit.

 

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…