Přeskočit na obsah

Miss sestra jako prevence proti syndromu vyhoření?

O víkendu proběhlo vyhlášení soutěže Miss sestra 2014. Já jsem se byla na akci podívat a se zájmem jsem si přečetla komentář Lucie Ondřichové na webu Medical Tribune. Musím s ní souhlasit, že Miss sestra k vytváření prestiže profese zdravotní sestry zrovna nepřispívá. Nicméně nemám pocit, že by právě tohle bylo cílem soutěže.

Na webu Miss sestry je psáno, že soutěž patří k projektu, který je koncipován jako součást prevence syndromu vyhoření v povolání nelékařů ČR. Nedokážu posoudit, jak moc pomáhá soutěž o „nejkrásnější sestřičku“ proti syndromu vyhoření, ale věřím, že alespoň soutěžícím a jejich blízkým ano. Na chvíli myslí na něco jiného, vyzkouší si jinou roli, učí se zvládat trému, obléknou si krásné šaty. Kolikrát ročně má směnová sestra příležitost obléknout si krásné šaty?

Beru to tak, že když chtějí do té soutěže jít, je to jejich volba... Publikum se také bavilo a plesalo a sponzorské firmy se zviditelnily a zřejmě posílily svoje marketingové aktivity. Nic jiného bych za tím nehledala. Mimochodem obdobná soutěž se pořádá kromě Nepálu taky na Filipínách.

Ono totiž uspořádat soutěž nebo cokoli podobného, ke zvýšení prestiže povolání, není jednoduché. Můžu porovnat se soutěží „Sestra roku“, kde se uděluje ocenění za mimořádnou práci v ošetřovatelství. Toto ocenění dostávají i sestry malé a tlusté s krátkýma nohama. Moc jim ho přeju, některé znám osobně, a skutečně ve svém oboru hodně dokázaly.

Ale zase bych hodně přemýšlela o tom, zda taková cena přinese sesterské profesi prestiž. V porotě sedí především zástupci stavu lékařského, případně jinak spojeni se zdravotnictvím, v publiku sedí kromě rodin soutěžících další zdravotníci a o soutěži se dovím ze zdravotnického tisku.

Běžný mainstreamový tisk o sestrách píše pouze v souvislosti s platy, pracovním pochybením nebo fyzickým napadením pacientem/jeho příbuznými, které už fakt musí stát za to. Článek s doporučením od sestry třeba k ošetřování dítěte s horečkou nebo péči o stomii v nezdravotnickém periodiku? To je sci-fi…

Jaké tedy má laická veřejnost ponětí o tom, že sestry jsou profesionálky, které mají svou zodpovědnost a jsou kompetentní řešit velkou část problémů, se kterými pacienti přicházejí? Na standardních odděleních v nemocnicích často vidí sestru jako hezkou, hodnou, milou, pečlivou, pořádnou (nebo línou, protivnou, ošklivou a neschopnou) pravou ruku doktora. Nebo ne? Milé sestřičky, jaké problémy, se kterými pacienti přicházejí, jste kompetentní řešit? Máte nějaké nápady, jak zvýšit prestiž naší krásné profese? Těším se na Vaše komentáře.

Lenka Šnajdrová, www.tribune.cz

autorka je koordinátorkou webu www.osetrovatelstvi.info

 

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…