Přeskočit na obsah

Lékaři si přes MEDICAL NET vyměnili dvakrát více zpráv než v předchozím období

Již bezmála tisíc uživatelů si získal systém MEDICAL NET od společnosti CompuGroup Medical (CGM), jejímž cílem je zlepšení komunikace ve zdravotnictví. Od dubna 2015 do března 2016 přenesl systém již 282 275 zpráv, což znamená dvakrát více než v předchozím období.

 

Na českém trhu je MEDICAL NET jediným systémem, který ambulantní lékaři využívají ke vzájemné komunikaci. Praktičtí i dětští lékaři, stejně jako specialisté, si tak navzájem elektronicky zasílají nálezy, lékařské zprávy i další důležité informace týkající se pacienta. „Výhoda systému MEDICAL NET spočívá v automatickém zařazování výsledků do dokumentace pacienta vedené v ambulantním programu PC Doktor. Odpadá tak riziko, že pacient nedodá zprávu, s níž jej lékař ke kolegovi poslal. Přidanou hodnotu této komunikace vidím v tom, že se lékaři mohou ve zprávách od svých kolegů rychleji orientovat a rychleji určit diagnózu,“ říká představitel polikliniky SPEA Olomouc a člen představenstva České lékařské komory MUDr. Petr Němeček.

Od spuštění služby si jen ambulantní lékaři vyměnili již 643 688 zpráv. Mimo ambulance systém využívají také nemocnice, laboratoře a radiologická oddělení. „Celosvětově bude eHealth hrát klíčovou roli v rozvoji zdravotnictví díky sdílení dat mezi celou řadou zdravotnických zařízení. V praxi to může vypadat například tak, že ošetřující lékař v nemocnici bude mít při náhlé nehodě pacienta rychlejší přístup k jeho záznamům,“ říká Vladimír Přikryl, generální ředitel CompuGroup Medical.

K březnu 2016 CGM zaznamenala již 968 uživatelů systému MEDICAL NET, což je o osmdesát procent více než před dvěma lety. Celkem si od dubna 2015 do března 2016 navzájem poslali 282 275 zpráv. To představuje více než dvojnásobek ve srovnání s předchozím rokem (132 760 k březnu 2015).

Mezi uživateli systému MEDICAL NET v České republice jsou laboratorně diagnostické centrum PREVEDIG, SPEA Olomouc nebo Fakultní nemocnice Ostrava. Elektronicky komunikují mj. praktičtí lékaři v Pardubicích, Chomutově, Kuřimi, v Hlinsku, Plzni, Českých Budějovicích a další.

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené