Přeskočit na obsah

Jsem těhotná. Mám nárok na dorovnávací příspěvek?

Dotaz: Pokud jako těhotná lékařka nemůžu sloužit, mám nárok na dorovnávací příspěvek? ptá se čtenářka poradny Medical Tribune. 

Odpovídá Lukáš Mojžíš, právník mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

Podmínky nároku těhotné lékařky na vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství se nikterak neliší od podmínek nároku jiných zaměstnankyň. Jsou upraveny v ustanovení § 42 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Pokud se pro zjednodušení zaměříme pouze na zaměstnankyně těhotné (tedy nikoliv zaměstnankyně po porodu nebo zaměstnankyně kojící), je základním předpokladem nároku na tuto dávku to, aby těhotná zaměstnankyně byla převedena na jinou práci, a to z důvodu, že práce, kterou předtím konala, je podle zvláštních právních předpisů zakázána těhotným ženám nebo podle rozhodnutí ošetřujícího lékaře ohrožuje její těhotenství.

Za převedení na jinou práci se pro tyto účely považují též situace, kdy dojde k úpravě pracovních podmínek zaměstnankyně spočívající ve snížení množství požadované práce a pracovního tempa, zproštění výkonu některých prací, popřípadě přeložení k výkonu práce do jiného místa nebo k převedení na jiné pracoviště, a to pokud se tímto odstraní příčiny, ze kterých je jinak taková práce těhotným ženám zakázána nebo ze kterých ohrožuje jejich těhotenství.

Pokud je výše uvedený předpoklad splněn, těhotná zaměstnankyně má na vyrovnávací příspěvek nárok, pokud dosahuje bez svého zavinění nižšího započitatelného příjmu, než před tímto převedením na jinou práci. Ke snížení započitatelného příjmu z důvodu kratší pracovní doby se však přitom nepřihlíží.

I přes výše uvedené však některé kategorie zaměstnankyň na vyrovnávací příspěvek nemají; jedná se například o zaměstnankyně činné na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce, o zaměstnankyně vykonávající tzv. zaměstnání malého rozsahu či o dobrovolné pracovnice pečovatelských služeb.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…