Přeskočit na obsah

Komora chce přitáhnout do dění více mladých zubařů

ČSK sdružuje 10 500 zubařů, z nichž zhruba 8200 je činných. Své plány přestavil v rozhovoru pro MT.



Proč jste se rozhodl kandidovat do vedení komory?

Byl jsem dvě volební období členem sněmu ČSK, poté celkem tři období členem představenstva, v tom současném jsem viceprezidentem. Chtěl bych tedy zúročit dál zkušenosti, které jsem za ta léta posbíral.



V čem chcete pokračovat a co naopak chcete v práci komory změnit?

Práce komory by se měla otevřít vůči mladé generaci zubních lékařů, chtěli bychom je více zatáhnout do dění. Naši mladí kolegové ne vždy chápou, co jim komora přináší, a my jsme jim to zatím neuměli vysvětlit. A na co bychom se měli také zaměřit, je boj s neustále narůstající byrokracií ze strany státu a úřadů. Její prudký vzestup ubírá čas, který bychom měli věnovat pacientům, a dusí podnikání. Mou snahou také bude dál vylepšovat vzdělávání organizované komorou. A pochopitelně mě čekají i klasické věci, jako je jednání s ministerstvem a zdravotními pojišťovnami o rozsahu zdravotní péče a podobně.



V zubním lékařství si pacienti za mnoho výkonů platí. Zdravotní pojišťovny možná i proto úhrady za zubní péči, na rozdíl od ostatních segmentů, tolik nenavyšují?

V posledních letech jsme dostávali relativně menší objem úhrad než ostatní segmenty zdravotní péče. Další problém nastává nyní v tom, že EU svým nařízením omezuje, a u dětí a těhotných a kojících žen přímo zakazuje, použití amalgamu v zubních výplních. Se státem a zdravotními pojišťovnami se bude muset vyřešit, aby byla dostatečně zaplacena alternativní neamalgamová výplň.



Toto vyjednat asi bude jedním z vašich aktuálních úkolů, do kdy musí být jasno?

Zákaz amalgamu pro děti do 15 let věku, těhotné a kojící ženy platí od poloviny roku 2018, další omezení použití amalgamu bude následovat od ledna 2019. Pro vysvětlení – nyní se užívá amalgam kapslovaný a nekapslovaný, ten nekapslovaný je prášek a rtuť, které se umíchají v zubní ordinaci v přístroji, kapslovaný amalgám jsou továrně vyrobené kapsle o přesném složení, není tam tedy riziko kontaminace rtutí v ordinaci a má lepší kvalitu. U výše jmenovaných skupin pacientů bude zakázaný kapslovaný i nekapslovaný amalgám, u ostatní populace nekapslovaný.



Jednali jste o této změně už s ministerstvem a zdravotními pojišťovnami?

Jednání se zdravotními pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví jsme už zahájili, výsledky jsou zatím dílčí, všechno je v běhu. Můžu říct, že pojišťovny i ministerstvo chápou, že to je problém, který se musí vyřešit.



Ze zdravotního pojištění jde ročně 1,5 miliardy korun na výplně, kterých se udělá kolem pěti milionů za rok. Podle dřívějších vyjádření komory by bylo lépe využít těchto peněz na prevenci? Souhlasíte s tím?

Kazy jsou z téměř 100 procent ovlivnitelné chováním pacienta, správnou ústní hygienou, správnými stravovacími návyky. Jestliže se takto budou lidé chovat, potom potřeba výplní zásadním způsobem klesne. Ve Švýcarsku se tak podařilo za dvě generace snížit kazivost zubů o 80 až 90 procent.



Opakovaně se objevovaly návrhy omezit hrazení plomb z veřejného pojištění. Pojišťovny by je hradily jen dětem, těhotným ženám či seniorům. To podporujete?

Návrhy České stomatologické komory na zrušení úhrady z pojištění vždy směřují k produktivní generaci, to znamená nad 18 let a do 60 až 65 let, aby to nepostihlo důchodce. Chránit je také nutno bez rozdílu věku pacienty s opravdu závažným celkovým onemocněním, která se projevují i v dutině ústní. Tam by nebylo dobré, abychom je ještě zatěžovali platbami.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…