Přeskočit na obsah

Pilotní projekt podpoří transplantace ledvin u dialyzovaných

Radní se rovněž věnovali návrhu zdravotně pojistného plánu VZP na rok 2018 a využití fondu prevence.

„Vzhledem k tomu, že peněz je poměrně dost, tak VZP projednala jako novinku pilotní projekt podpory zařazování pacientů na Waiting List na transplantace ledvin. Ročně je v ČR transplantováno kolem 500 ledvin, počty transplantací od živých dárců ale jsou pod průměrem EU,“ řekl novinářům člen správní rady prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc. Podle dat Koordinačního střediska transplantací čeká nyní na novou ledvinu 550 pacientů a bylo by jich mnohem víc, kdyby na listině byli všichni, kteří by z nové ledviny mohli mít užitek.

VZP má v dialyzačním programu 7500 pojištěnců.

Pilotní projekt je zaměřen na bonifikaci v několika oblastech – primovyšetřených na vhodnost transplantace ledviny u pacientů zařazených do dialyzačního programu, na bonifikaci u pacientů, kteří jsou v předdialyzačním období a na bonifikaci primovyšetření živého dárce. Bonifikace jsou v hodnotách od 10.000 do 20.000 korun, horní strop celkové částky pro tyto bonifikace není stanoven. Peníze půjdou ze základního fondu. Zařazena budou centra, která se zabývají transplantacemi, jako pražský IKEM, brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie, fakultní nemocnice. Do budoucnost by mohl program být rozšířen o přední nefrologická centra, která by mohla tyto pacienty vyšetřit, klasifikovat a dát včas na Waiting List. Program je rozčleněn do tří fází. V první přípravné fázi, která trvá od října do konce roku 2017, se upřesní metodika, například signální kód. Od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2019 program poběží a v roce 2020 do 30. dubna budou dvouleté zkušenosti vyhodnoceny.

Loni v ČR dostalo novou ledvinu 458 pacientů

„Rádi bychom, aby pacientů transplantovaných bylo více. Je to spojeno i s tím, že střední délka života pacientů s transplantovanou ledvinou je delší než pacientů dialyzovaných, a je to spojeno také s náklady pojišťoven, protože transplantovaní pacienti jsou pro pojišťovnu levnější. Je to vstřícná ruka těmto pacientům,“ shrnul profesor. Program je sice hrazený ze základního fondu, dopad ale bude míti na fond prevence, jde podle ředitele VZP ing. Zdeňka Kabátka o to, aby VZP aktivně řídila náklady.

Pacient na dialýze stojí pojišťovnu milion korun ročně

Naproti tomu transplantace vyjde pojišťovnu na půl milionu korun. „My bychom chtěli tímto programem jednak podpořit dialyzační centra určitou bonifikací a aby zařazovala v časnějších fázích pacienty do čekacího listu, a podpoříme i bonifikaci nemocnic, které získají živé dárce. Jen 12 procent transplantovaných nyní je od živých dárců,“ podotkl profesor Vyzula. Ze 458 loni transplantovaných ledvin bylo 412 od zemřelého dárce a 46 od žijícího dárce. Bonifikaci by dostalo dialyzační centrum či nemocnice, která dárce „získá“, nikoli člověk, který by se sám jako dárce přihlásil. Za darování orgánů zákon úhradu nedovoluje.

Zdravotně pojistný plán VZP je sestaven jako přebytkový

Správní rada projednala rovněž návrh zdravotně pojistného plánu na rok 2018. „Všichni členové správní rady dostali pokyn, aby do 3. listopadu předložili svoje připomínky, 14. listopadu by tento materiál měla projednat dozorčí rada a potom 27. listopadu se očekává společné jednání správní a dozorčí rady,“ uvedl předseda správní rady MUDr. Jiří Běhounek. Zdravotně pojistný plán předpokládá přebytek 108 milionů korun, pokračující trend nárůstu pojištěnců a zvýšení příjmů z nárůstu plateb za státní pojištěnce, rostoucích mezd a poklesu počtu nezaměstnaných. Celkové příjmy jsou predikovány v hodnotě 178,5 miliardy korun. K letošním výsledkům upřesnil člen rady PharmDr. Jiří Skalický, PhD., že konečný zůstatek za deset měsíců je 3,87 miliardy korun, výsledek hospodaření základního fondu je 4,07 miliardy korun, přičemž zdravotně pojistný plán počítal s kladným saldem 1,63 miliardy korun. „Znamená to, že se daří vytvářet dostatek finančních prostředků. Vede k tomu to, že příjmy VZP jsou ve výši 101,62 procenta oproti předpokladu zdravotně pojistného plánu a výdaje se daří držet na 99,66 procenta. Rozdíl mezi příjmy a výdaji je řádově téměř dvě procenta v kladném smyslu,“ uvedl.

Ve fondu prevence VZP je dost peněz, málo se čerpají

Z fondu prevence k 30. září bylo vyčerpáno 42,5 procenta finanční částky, ke konci roku bude ale dobíhat řada programů, takže procento ještě naroste. Prevence se tradičně zaměřuje zejména na kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus, onkologická onemocnění, předpokládá i ozdravné pobyty tuzemské a u moře a další činnosti, jako podpora bezpříspěvkového dárcovství krve. „Příděl do fondu prevence na příští rok je 522,6 milionu korun, predikujeme, že disponibilní prostředky budou ve výši 751,3 milionu korun. Jak je vidět, peněz je dost, nejsou čerpány, což nás trošku mrzí,“ uzavřel profesor Vyzula.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené