Přeskočit na obsah

Společnosti Biogen a AbbVie stahují z trhu daclizumab

Daclizumab (Zinbryta) je léčivý přípravek určený pro léčbu relaps-remitentní roztroušené sklerózy po ztrátě účinnosti léků první linie (v ČR interferony, glatiramer acetát a teriflunomid).

V prohlášení obě společnosti uvádějí, že bezpečnost pacientů je jejich hlavní prioritou. Iniciativa vzešla ze strany Evropské lékové agentury (EMA) podle článku 20 na základě hlášení výskytů infekční encefalitidy a meningoencefalitidy při léčbě daclizumabem. Po přehodnocení poměru benefitu a rizika není možné nadále podávat pacientům daclizumab, a proto jej Biogen a AbbVie stahují z trhu.

Společnost Biogen, která je výhradním distributorem daclizumabu v ČR, bude spolupracovat s regulatorními úřady a poskytovateli zdravotní péče v managementu terapie nemocných, kteří byli léčeni daclizumabem. Pacienti léčení daclizumabem by se měli obrátit na své lékaře, jak dále postupovat.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…