Přeskočit na obsah

Karlovarská krajská nemocnice se propadá hloub a hloub do ztráty, peníze dolije kraj

Podle odhadu by letos mohla KKN skončit ve ztrátě až 150 milionů korun. Krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS) podle ČTK řekl, že se ztrátou kraj počítal a bude ji muset řešit. „Není to nic překvapivého, čekali jsme to. Mimo jiné i studie firmy Delloite, kterou jsme si na ekonomiku nemocnice nechali zpracovat, hovoří o tom, že nemocnice bude ve ztrátách. V tuto chvíli není jiné řešení než tam ty peníze z krajského rozpočtu dát. V jaké výši, o tom budeme ještě jednat,“ řekl Bureš.

Podle regionálního vydání Deníku závěr analýzy společnosti Deloitte navrhuje změny. „Pokud má být zachována současná šíře zdravotní péče a mzdy zaměstnanců, je třeba zvážit zúžení jejího rozsahu nebo zvážit změnu obchodně provozního modelu KKN," cituje ze zprávy Deník.

Do ztráty nemocnice mimo jiné táhne zvyšování platů. Podle Samákové vzrostly za poslední dva roky mzdové náklady o 34 procent, což představuje 234 milionu korun. 

Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) i radní Bureš odmítli možnost, že by kraj nemocnici prodal. Bude ale jednat o tom, že by na provoz hledal partnera na koncesní smlouvu.

Kvůli aktuální ekonomické situaci nemocnic se chce hejtmanka sejít s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO). „Chci se sejít s ministrem zdravotnictví a celou záležitost mu vysvětlit. Není možné, aby kraj neustále sanoval zvyšování platů zdravotníků, protože ta částka se nabaluje a každý rok zvyšuje. Karlovarský kraj navíc na paušálech dostává nejméně z celé republiky,“ citoval hejtmanku regionální Deník. Se zdravotními pojišťovnami zase chce hejtmanka řešit hrozící propad plateb kvůli přestavbě, která probíhala v chebské nemocnici, omezila lékařské výkony, a může se projevit v úhradách v příštím roce.

Čtěte také:

 

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…