Přeskočit na obsah

Za navýšení dotace na rezidenturu chceme protihodnotu

 

  • Chcete navýšit dotaci, kterou dostávají mladí lékaři při postgraduálním vzdělávání. Máte už přesnější obrysy tohoto návrhu?

 

My návrh dopracováváme, myslím, že bude hotový v řádu týdnů, ale představa je velmi jednoduchá. Dnes máme program rezidenčních míst, která jsou dotována ze státního rozpočtu, a jejich využití je dobrovolné, není to plošná povinnost. Pokud mladý lékař využije rezidenční místo, které je dotováno, příjem takového lékaře je vyšší – a my chceme tuto dotaci navýšit, řekněme velmi výrazně, aby mladý lékař začínal s platem 40 000 až 50 000 korun měsíčně, přičemž dotace jde nejen na plat školence, ale i na úhradu školiteli. Chceme za to určitou protihodnotu, vede se o tom nyní debata. Z mého pohledu je náš názor legitimní, že pokud takto navýšíme dotaci, zvýšíme příjem začínajícího lékaře, chceme, aby byl vázán určitým závazkem k českému zdravotnictví. Nebavíme se o stabilizačních dohodách, které tady byly v minulosti vůči konkrétnímu poskytovateli, že by lékař byl vázán vůči konkrétní nemocnici a nemohl se například ani přestěhovat za partnerem. Bavíme se o závazku vůči českému zdravotnictví, aby lékař po získání atestace v českém zdravotnictví nějaký čas pobyl a sloužil pro české pacienty. Je to protihodnota za navýšení dotace na rezidenční místo, což je bezesporu dobrovolná věc, pokud to lékař využije, ale nemusí to využít. Postgraduální vzdělávání probíhá obecně a rezidenčních míst je limitované množství.

 

 

  • Pokud by někdo chtěl na dotované rezidenční místo za původní nižší příspěvek, tedy by se nechtěl uvázat, bylo by to možné?

 

Myslíme si, že zvýšená dotace a závazek pobýt nějaký čas v českém zdravotnictví by měly být spojeny. Už dnes dotujeme rezidenční místa ze státního rozpočtu, vyjednal jsem na tento rok s ministerstvem financí navýšení o 500 milionů korun, a tam je třeba říct otevřeně, že když takto jednáme o nějakém navýšení s ministerstvem financí, které drží kasu, kolegové z MF se samozřejmě ptají, navýšíme dotaci a co za to bude ČR mít? Nemohli bychom přínos pro ČR garantovat, kdyby lékař využil dotaci a pak hned po atestaci se rozhodl odejít do ciziny. Myslíme si, že pokud dotace bude a lékař ji dobrovolně využije a bude začínat na vyšším platu než jeho někteří kolegové, že by za to závazek měl být – a nebavíme se o nějakém drastickém závazku, ale o době tří, čtyř let, což není podle mého názoru nesplnitelné.

 

 

  • Máte představu, od kdy by tento systém mohl fungovat?

 

Je to o změně zákona, ten dopracujeme v řádu týdnů, a pokud to dobře půjde, byl bych rád, aby to v průběhu roku 2020 nabylo účinnosti a systém začal takto fungovat.



 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…