Přeskočit na obsah

MUDr. Kočí: Ušetřit lékařům čas, personální krize by byla ta tam

Česko je nejbohatší zemí Evropy! Nikde jinde si snad nedovolí tolik plýtvat kvalifikovanou pracovní silou jako zde! Jedině zde máme dostatek lékařů, které můžeme nechat dělat NEKVALIFIKOVANOU práci. A tak mladí lékaři hlavně píšou papíry, tzv. příjmy a propouštěčky, místo aby například operovali. A zkušení zatím operují a těm mladým říkají „musíte počkat, my jsme také čekali, než nás k něčemu pustili“. Zvrácený a překroucený systém založený na historicky zažitém zneužívání a využívání lidí, zcela popírající vzácnost a vysokou hodnotu nabytého vzdělání. Stát to stojí asi jeden milion korun z medika dovzdělat lékaře.

Na psaní lze najmout administrativní pracovníky, v rámci výuky zapojit mediky, použít diktafony a nechat texty přepisovat. Dnes jsou již dostupné technologie využívající umělou inteligenci (tzv. deep machine learning), které dokáží podstatnou část těchto aktivit automatizovat. Ano, stojí to peníze. Ale vzdělat a vychovat lékaře stojí ještě víc! Zmíněný jeden milion.

Žijeme ve zvláštní zemi, kde se podvádění a porušování zákonů ve zdravotnictví stalo akceptovanou normou. Některé nemocnice „platí“ lékařům s atestací 178 Kč/hodinu noční služby obcházením zákoníku práce. A tak se není čemu divit! Pokud bude práce lékaře honorována takovou částkou, bude stále levnější „pořídit si“ do nemocnice na psaní lékaře než zaměstnat administrativního pracovníka. Pokud bude práce lékaře dehonestována takovou částkou, budou lékaři utíkat a hledat práci tam, kde bude náležitě oceněna. Například v Německu.

A tak na dobře zorganizovaných německých klinikách/v sítích klinik je lékař zaplacený a pracuje paralelně ve dvou ambulancích. Jak? Má dvě sestry, každá chystá a připravuje papíry před vstupem pacienta a po jeho odchodu, lékař pouze přechází z jedné ambulance do druhé, vyšetřuje a dává pokyny. Neztrácí čas psaním! Anebo vyškolená sestra chodí a dělá s pacienty informované souhlasy, a pouze pokud je to nutné, přivolá si lékaře na konzultaci.

Zatím nevidím nikoho, kdo by se byl schopen takového úkolu chopit a zahájit systémovou změnu. Dalo by se tím lékařům ušetřit spoustu času, který by mohli věnovat pacientům. A personální krize by byla ta tam.

 

Čtěte také

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…