Přeskočit na obsah

Stan proti melanomu zachraňuje životy

Druhý květnový týden proběhla v Praze, Brně a Ostravě akce Stan proti melanomu. Tato iniciativa zaměřená na prevenci kožních nádorů se konala již potřinácté. Pořádala ji Česká dermatovenerologická společnost ČLS JEP ve spolupráci s FN Královské Vinohrady, FN Ostrava a Masarykovým onkologickým ústavem.

Stan vybavený nejmodernějšími videodermatoskopy navštívilo celkem 4 421 osob. Kampaň letos odhalila 149 kožních nádorů, z toho 28 melanomů. „Důležité je, že většina melanomů byla zachycena v časném stadiu, a tedy s více než 90procentní šancí na vyléčení,“ říká iniciátor akce prof. MUDr. Petr Arenberger, CSc., FCMA. Kromě toho bylo ve stanech diagnostikováno 103 bazaliomů a 18 spinaliomů.

Osoby vyšetřené ve stanu byly také vyzpovídány pomocí dotazníků. Otázky se týkaly chování na slunci, používání fotokorekce a povědomí o kožních nádorech. Tato data budou součástí celoevropské kampaně Evropský den melanomu. Pacienti s podezřelými útvary byli po vyšetření dermatoskopem ihned objednáni na odborná pracoviště. Mezi 4 421 osob se zapojil ministr zdravotnictví Mgr. Adam Vojtěch, který se v rámci podpory nechal preventivně vyšetřit.

Stan proti melanomu je součástí celoevropské kampaně dermatologů. Má upozornit na nebezpečí výskytu zhoubných nádorů kůže a apelovat na důslednou prevenci. 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené