Přeskočit na obsah

AKTUALIZOVÁNO Sjezd komory schválil úvěr na rekonstrukci Domu lékařů

V Brně dnes začal XXXIV. sjezd České lékařské komory. Na sjezd přijelo 322 ze 415 delegátů komory z celé republiky. Jedním z hlavních témat je rekonstrukce budovy v pražské Libni, která se má stát novým sídlem komory a Domem lékařů. Delegáti sjezdu odsouhlasili úvěr na rekonstrukci Domu lékařů, a to jednoznačnou většinou 240 hlasů ze 300 přítomných.

Rekonstrukce bude stát až 70 milionů korun, 50 milionů pokryje právě schválený úvěr, zbytek dá ČLK z vlastních prostředků. Na koupi domu za 97 milinů korun už splácí ČLK úvěr 57 milionů korun.

V diskuzi bylo znát, že se někteří delegáti cítili nekomfortně s tím, že byli postaveni prakticky před hotovou věc. Uzavření smlouvy se stavební firmou schválilo totiž představenstvo komory tři týdny před sjezdem a podepsána byla dva týdny před sjezdem se sankcí za odstoupení od smlouvy až tři miliony korun. Prezident komory dále uvedl, že stavba už byla zahájena a odklad rekonstrukce by byl ekonomický nesmysl.

Podle člena představenstva MUDr. Pavla Kubíčka bude kvůli ceně rekonstrukce rozpočet komory příliš napjatý. Už pro rok 2021 podle něj kvůli rekonstrukci nebudou v rozpočtu dostatečné rezervy. On i někteří další delegáti měli obavu, že takto nastavené řešení povede ke zvyšování příspěvků lékařů, a to zase k zpochybňování principu povinného členství. Nikdo nechtěl projekt zastavit, vyzývali k jeho přehodnocení a změnám. „Dům lékařů, tak jak je koncipován, bude ohrožením existence komory. Zvažme, jestli neriskujeme,“ uvedl Kubíček. Na otázku, proč nevznášel své obavy dříve, uvedl, že dříve nebyly k dispozici údaje o konkrétních nákladech rekonstrukce.

Podle prezidenta Kubka zvyšování příspěvků nehrozí, a jiná cesta než v rekonstrukci pokračovat podle podepsané smlouvy, podle něj není. „Jak jste mohl podepsat smlouvu, když nemáte schválené finance?“ zaznělo v diskuzi. Prezident Kubek vysvětlil, že důvodem spěchu bylo jednak to, aby firma od zakázky neutekla a také náklady 300 tisíc korun měsíčně, které podle jeho slov komora platí při prodlevách.

Nákup pětipatrové nemovitosti v blízkosti nádraží Libeň schválil sjezd už v roce 2017, a to za 97 milionů korun. Podle prezidenta Kubka je už dnes hodnota nemovitosti díky růstu cen o dvacet procent vyšší. Letos v říjnu získala komora k rekonstrukci stavební povolení.

V listopadu schválilo představenstvo komory smlouvu se stavební firmou Termitan, vybranou po několika měsících jednání. Firma má provést rekonstrukci za 58,2 milionu korun bez DPH a ve lhůtě 11 měsíců. Představenstvo o smlouvě nehlasovalo jednomyslně, smlouvu schválilo osmi hlasy z 11. Dva členové představenstva se hlasování o smlouvě zdrželi, jedna byla proti.

Sjezd ČLK 2019, foto: MT

Před rozhodnutím představenstva zaznívaly hlasy, že by o smlouvě na rekonstrukci nemělo představenstvo rozhodovat před sjezdem. Jak podle zápisu informoval na říjnovém představenstvu MUDr. Kubíček, představenstvo okresního sdružení ČLK Prahy 5 (jehož je Kubíček předsedou) přijalo usnesení, podle kterého by „případný podpis smlouvy na rekonstrukci Domu lékařů ještě před sjezdem ČLK vytvořil naprosto nepřijatelný tlak na delegáty sjezdu při rozhodování o dalším úvěru.“

V Domě lékařů má být prostor pro kanceláře centrály komory i regionálních okresních sdružení, velký sál pro 200 osob, další sál pro padesát osob, klubovna, učebny, slavnostní sál, možnost ubytování a přízemní prostor k pronájmu, například kavárně. Konference a porady předsedů by tak mohly probíhat ve vlastních prostorách místo v pronajatých, kromě úspor si vedení komory od toho slibuje lepší identifikaci lékařů s komorou. Vlastní vzdělávací centrum má umožnit nárůst počtu vzdělávacích akcí pořádaných komorou. Má to být rovněž výhodná investice.

Sjezd ČLK 2019, foto: MT

Dřívější odhad ceny rekonstrukce byl necelých 50 milionů korun. V současnosti prezident Kubek mluví o 70 milionech korun, tedy 58 milionů ze smlouvy plus další náklady nad její rámec. Podle původního plánu vedení komory chtělo rekonstrukci financovat z prostředků z odprodeje stávajících kanceláří a dalších prostor na Praze 5, s odhadovanou hodnotou v roce 2017 necelých 40 milionů korun. Tento nápad ale vzal za své. Předpokládalo to totiž, že bude centrální vedení komory sedět v nové budově během rekonstrukce, což se ukázalo jako nereálné. Proto si chce komora vzít další úvěr ve výši 50 milionů korun. 20 milionů korun může vydat z vlastních zdrojů. Případný výtěžek z budoucího prodeje prostor na Praze 5 tak může být použitý k předčasné splátce některého z úvěru.

ČLK dlouhodobě hospodaří se ziskem. Rozpočet, se kterým ČLK hospodaří, je více než sto milionů ročně. Návrh rozpočtu na rok 2020 počítá s částkou 8,5 milionu na splácení obou úvěrů. Dosavadní centrálu na Praze 5 koupila komora rovněž z úvěru, ten splatila v roce 2015.

 

Některé výdaje na Dům lékařů
Nákup nemovitosti … 97 mil. Kč
Projekt … 2,5 mil. Kč
Rekonstrukce (odhad) … 70 mil. Kč

 

 

 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené