Přeskočit na obsah

Povinné eNeschopenky klopýtají svými prvními dny

„ENeschopenka bude postupem času miláčkem lékařů,“ řekla ministryně Jana Maláčová na tiskové konferenci. Důvodem bude, že výrazně šetří administrativu.

To by ale vyžadovalo, aby systém pracoval hladce a bez zdržení. V prvních dnech tomu tak nebylo vždy. Jedním z důvodů může být, že před ostrým provozem byly jen velmi omezené možnosti systém ozkoušet.

Například jihočeská redaktorka České televize obešla několik ordinací první všední den nového roku, 2. ledna. „V Rudolfově u Českých Budějovic se lékaři, jehož ordinaci jsme navštívili, nedařilo po desáté hodině dopoledne přihlásit do systému. Z deseti eNeschopenek, které vydal, měl problém se dvěma. V ordinaci lékaře v Protivíně měli problém eNeschopenku vydat,“ informovala. Praktický lékař v Rudolfově Václav Nuc na ČT uvedl, že musel kontaktovat správu sociálního zabezpečení, aby vyřešil problém s vystavením neschopenky, což znamenalo v konkrétním případě zdržení téměř čtvrt hodiny.

Předseda Sdružením praktických lékařů Petr Šonka pro Radiožurnál uvedl, že v systému příliš dlouho trvá, než je pracovní neschopnost potvrzená.

Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko si neumí představit, že by se eNeschopenka stala „miláčkem lékařů“. Řekl to pro Radiožurnál. Podle něj s eNeschopenkou lékařům práce spíše přibyla, než ubyla. „Nejspíš by museli celý systém významně změnit. Pak bychom si ho možná oblíbili. A také by musela paní mistryně připustit, že jde o práci, kterou lékař zastupuje státní správu, a žAe by za tu práci měl dostat peníze,“ řekl Jojko. První reakce, které od lékařů má, jsou prý negativnější než při zavádění eReceptu. I kvůli technickým potížím vnímají eNeschopenky jako komplikaci, nikoli usnadnění své práce. Podle Jojka někteří lékaři v důchodovém věku zvažují, že kvůli eNeschopenkám ukončí svou činnost, pokud se práce se systémem výrazně nezlepší.

Po prvních zkušenostech si Sdružení ambulantních specialistů udělalo mezi lékaři anketu, jak se jim s eNeschopenkou pracuje. Převažovaly negativní reakce. „V naprosté většině převažují stížnosti zejména na pracnost, povinnost nadále některé údaje zadávat ručně, a také na to, že sice jde o práci pro státní správu, ale zadarmo. Rada SAS nadále trvá na tom, že situace je zralá k tomu, aby se ministryně práce a sociálních věcí lékařům za systém, jakým spíše nefungují eNeschopenky, omluvila a přinejmenším vyhlásila přechodné testovací období bez rizika pokut pro případy, kdy se vystavit eNeschopenku nedaří,“ uvedla ve svém zápise ze zasedání rada sdružení.

Sdružení praktických lékařů už dříve žádalo ministerstvo práce a sociálních věcí a Českou správu sociálního zabezpečení, aby zavedly určité přechodné období bez sankcí. To se nestalo. Lékařům, kteří vystavují bez jasného důvodu eNeschopenku na novém papírovém formuláři místo elektronicky, hrozí sankce až deset tisíc korun. Nicméně ministerstvo práce a sociálních věcí uvádí, že v prvních týdnech není důvod postupovat tvrdě vůči těm lékařům, kteří mají technické problémy. „Cílem není lékařům hned od začátku v případě objektivních překážek nějak práci ztěžovat nebo je trestat,“ uvedla Kateřina Brodská z tiskového odboru ministerstva práce.

(aktualizováno)

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…