Přeskočit na obsah

Změna pravidel pro inovativní léky míří na vládu

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění měla jít na vládu už v březnu, aby ještě před letními prázdninami dorazila do sněmovny. Přípravy se ale zpozdily kvůli pandemii COVID-19. Tím pádem začíná ministra nepříjemně tlačit čas. V říjnu příštího roku končí poslancům volební období a návrhy, které do té doby neschválí, spadnou pod stůl.

„Práce na novele se zbrzdily kvůli epidemii COVID-19, ale už se podařilo vypořádat připomínky a s žádným ministerstvem nemáme rozpor,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Aktuálně na ministerstvu předpokládají, že by novela mohla platit od příštího roku. „Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění je jedna z velkých priorit ministerstva zdravotnictví a ministerstvo zdravotnictví udělá vše pro to, aby zákon prošel legislativním procesem co nejrychleji,“ uvedl pro Minuty MT náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel. „Rádi bychom, kdyby se poslanci tisku začali věnovat od zářijové schůze. Jsme připraveni jim být celý podzim maximálně k dispozici na různých kulatých stolech, výborech a podvýborech. Je důležité, aby vstup inovací do systému byl co nejrychlejší,“ řekl Vrubel.

U orphanů by měla novela umožnit stanovení stálé úhrady i přes to, že nesplní podmínky nákladové efektivity, které ostatní přípravky plnit musejí. Důvodem je, že léky na vzácná onemocnění jsou ze své povahy drahé, ale to neznamená, že by na ně pacienti, kteří je potřebují, neměli podle českého práva nárok. Dnes tento nárok uplatňují využíváním paragrafu 16 o mimořádné úhradě, což ale s sebou nese těžkopádnost a malou předvídatelnost. O úhradě pro orphany by nově mělo rozhodovat Ministerstvo zdravotnictví ČR, které si k tomu zřídí poradní orgán. V něm kromě zástupců jmenovaných ministerstvem a zástupců zdravotních pojišťoven budou zástupci odborných společností a pacientských organizací.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…