Přeskočit na obsah

Spojenci poslali Česku na pomoc zdravotníky

Česko požádalo EU a NATO o pomoc se zajištěním zdravotníků ke zvládání epidemie COVID. Působení vojenských zdravotníků umožnil Parlament ČR až na dobu 90 dnů. Pomoc posílají Německo, Velká Británie a Spojené státy.


Od 9. listopadu v rámci této spojenecké pomoci pomáhají dva němečtí vojenští lékaři v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v pražských Střešovicích.

„Jeden lékař je intenzivista a jeden je internista – infekcionista. V ÚVN jsou zapojeni v týmech, které pečují na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny a na Klinice infekčních nemocí o vážně nemocné s COVID‑19,“ sdělila MT mluvčí nemocnice Jitka Zinke. „ÚVN je díky doplnění pracovišť mediky, podpoře Armády ČR a také díky zodpovědnosti našich pracovníků v tuto chvíli personálně stabilizovaná,“ dodala. Největší přínos má podle mluvčí práce německých kolegů v předávání zkušeností.

Němečtí vojenští lékaři pracují na jednotce intenzivní péče. S jazykovou bariérou podle mluvčí nemocnice problém není. „Jsou součástí týmů našich zdravotníků, s nimi komunikují bezproblémově anglicky. Lékařské zprávy ani zdravotnickou dokumentaci nezpracovávají,“ uvedla Zinke. „Léčebné postupy v Německu se od českých standardů v zásadě neliší,“ upřesnila.

Do ČR také přijel tým šesti britských vojenských zdravotníků, kteří mají pracovat v brněnské vojenské nemocnici na pozici sester. ČTK uvedla vyjádření ředitele sekce vojenského zdravotnictví Zoltána Bubeníka, že se jedná o specialisty na urgentní medicínu a budou zapojeni do standardních denních i nočních směn. Dva britští vojenští zdravotníci se mohou ihned zapojit do činnosti urgentního příjmu či ARO, ostatní musejí pracovat pod odborným dohledem.

Tým amerických vojáků z texaské a nebraské národní gardy měl být nasazen v Olomouci.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…