Přeskočit na obsah

Ministr jmenoval novou vědeckou radu MZ

Ministr zdravotnictví doc. Jan Blatný jmenoval nové členy vědecké rady ministerstva zdravotnictví. Vědecká rada také zvolila svého předsedu. Vyplývá to z údajů na oficiálním portálu poradních orgánů ministerstva.

Předsedou vědecké rady MZ zůstává profesor Štěpán Svačina, předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Bývalý místopředseda rady prof. Vlastimil Válek, který je předsedou poslaneckého klubu TOP 09, do nové vědecké rady nominován nebyl.

Celkem vědeckou radu opustilo devatenáct jejích dřívějších členů ze 31. Mezi nimi kritik některých rozhodnutí ministra Blatného, bývalý koordinátor testování na COVID-19, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny doc. Marián Hajdúch. „Jsem panu ministru Blatnému vděčný, že jsem byl společně s dalšími kolegy z vědecké rady MZ odvolán a již nenominován, pod jeho vedením bych v tomto ctihodném orgánu nemohl působit,“ napsal před časem Hajdúch na Twitteru.

V radě už nezasedá ani prof. Aleksi Šedo, bývalý děkan 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, který byl od září 2020 do ledna 2021 náměstkem ministra zdravotnictví, a který po odchodu z ministerstva kritizoval způsob komunikace Blatného.

Někteří z bývalých členů vědecké rady MZ, kteří už nebyli nově jmenováni, měli politické zázemí odlišné od vládních stran. Ve vědecké radě skončil i profesor Pavel Dungl, bývalý přednosta ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce, neúspěšný kandidát do Senátu za TOP 09 a STAN. V radě nepokračuje ani doc. Roman Šmucler, který byl po určitý čas nominantem TOP 09 v Ústředním krizovém štábu, ani doc. Ilona Mauritzová, která se stala hejtmankou Plzeňského kraje za ODS, ani profesor Jaroslav Malý, bývalý senátor jako nestraník za ČSSD a nyní koordinátor očkování proti COVID-19 v Královéhradeckém kraji, ani prof. Jan Žaloudík, bývalý senátor zvolený za ČSSD.

Nově naopak do vědecké rady zasedla prof. Věra Adámková, předsedkyně sněmovního zdravotního výboru, poslankyně za ANO.

Členem vědecké rady se nově stal i senátor za ODS MUDr. Roman Kraus.

V radě skončili mimo jiné také předseda České vakcinologické společnosti prof. Roman Chlíbek nebo rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima.

Mezi novými členy rady jsou čtyři ředitelé přímo řízených nemocnic, prof. Roman Havlík, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc, dále prof. Vladimír Palička, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové, prof. Karel Pavelka, ředitel Revmatologického ústavu v Praze, a také bývalý šéf docenta Blatného ředitel FN Brno prof. Jaroslav Štěrba.

Funkční období člena vědecké rady MZ je ze statutu rady dvouleté a rada byla oficiálně jmenována v únoru 2018. Loni tedy původním členům vypršel mandát. Naposledy se v předchozím složení rada sešla 15. října.

 

Aktuální složení vědecké rady ministerstva zdravotnictví
Předseda
prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA
 
Členové
prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.
doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc.
prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D.
prof. MUDr. Pavel Dřevínek, Ph.D.
prof. MUDr. Pavel Dundr, Ph.D.
MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D.
prof. MUDr. Jindřich Fínek, Ph.D.
MUDr. Roman Gřegoř, MBA
prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D.
prof. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.
MUDr. Roman Kraus, MBA
prof. MUDr. Milan Macek, Jr., DrSc., MHA
prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D.
MUDr. Zdeněk Mrozek, Ph.D.
doc. MUDr. Petr Němec, CSc., MBA
prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.h.c.
prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc.
doc. MUDr. Jana Prausová, Ph.D., MBA
prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc.
prof. RNDr. Ondřej Slabý, Ph.D.
prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc.
prof. MUDr. Jan Starý, DrSc.
PhDr. Martina Šochmanová, MBA
prof. MUDr. Julius Špičák, CSc.
prof. MUDr. Jaroslav Štěrba, Ph.D.
prof. MUDr. Marek Trněný, CSc.
prof. MUDr. Josef Vymazal, DrSc.
prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc.
prof. MUDr. Miroslav Zavoral, Ph.D.
Zdroj: portál poradních orgánů MZ ČR, 4. března 2021

 

 

Původní složení vědecké rady ministerstva zdravotnictví

Složení vědecké rady MZ, leden 2021

Zdroj: portál poradních orgánů MZ ČR, 7. ledna 2021

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené